Valijamehed tunnistasid pettumust: tühi tunne on

Birgit Itse
, birgit.itse@ajaleht.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hääletamise teine voor valimiskogus.
Hääletamise teine voor valimiskogus. Foto: Dmitri Kotjuh

Vahetult pärast seda kui II vooru hääletustulemused olid selgunud, said ühe laua taga kokku valijamehed Koerust, Karedalt, Roosna-Allikult, Järva-Jaanist ja Paide linnast. Kõik nad tunnistasid pettumust.

Paide volikogu esimees Peeter Saldre, Kareda vallavolikogu esimees Janno Nau, Järva-Jaani volikogu esimees Meelis Mändla, Roosna-Alliku volikogu esimees Aivar Tubli ja Koeru vallavolikogu aseesimees Tarvi Pihlakas kinnitasid, et nemad hääletussedeleid ei rikkunud ega tühjaks jätnud, vaid näitasid oma selget eelistust ka II voorus.

Nad pidasid äärmiselt tõenäoliseks, et tühjaks jäänud sedelite arvu tõstsid kõrgeks Riigikogu liikmetest valijamehed-naised ning kohalike omavalitsuste esindajaid oli nende seas vähe. "Valijamehed võtsid asja ikkagi tõsiselt, me ei tulnud siia nalja tegema," rääkisid mehed.

Tarvi Pihlakas vahendas ka saalis kuuldud ühe Riigikogu liikme mõtteavaldust, mille kohaselt tuleks praegune Riigikogu laiali saata ja korraldada Eestis erakorralised valimised, sest parlamendierakonnad on üles näidanud leppimatust.

Tänast päeva kirjeldavad nad kui äärmuste võitlust, kus võitjaid ei olnudki. "President jäi ju valimata," põhjendasid nad.

See, et nii suur hulk valimiskogu liikmeid jättis sedeli tühjaks ning ilmselt seetõttu jäi ka täna president valimata, valmistas neile kõigile pettumust. "Kuidagi tühi tunne on," sõnas Saldre.  "Oleks võinud päev otsa põllul tööd teha," märkis Mändla. 

Kahe nädala pärast toimub Riigikogus uus presidendivalimiste voor. Mändla ja Pihlakas teadsid lisada, et kui ka siis ei õnnestu presidenti ära valida, kutsutakse kokku taas valimiskogu. Seda pidasid Järvamaa valijamehed üsna tõenäoliseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles