Kas valitsus lõhub Koeru ja Rakke armastusliidu?

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liis Treimann

Eile oli riigikogu suures saalis jälle arutusel Koeru ja Rakke valla ühinemine, kus riigikogu liige Artur Talvik uuris riigihalduse ministrilt Mihhail Korbilt, kas ta kavatseb Koeru ja Rakke armastusliitumise lõhkuda.

Artur Talvik

Vabaerakond

Hea minister! Koeru ja Rakke vald on loonud pretsedendi, mida haldusreformi ajal ei ole juhtunud. Nimelt otsustasid nemad peale seda, kui nad olid saanud sundliitumise soovituse teiste valdadega, omavahel liituda n-ö vana haldusterritoriaalse seaduse järgi.

Minu küsimus teile on nüüd selline: kas teie ministrina kavatsete jõhkralt selle armastusliitumise ära lõhkuda või tulete neid kaitsma?

Mihhail Korb

Keskerakond

Aitäh, hea küsija! Tõelist armastust ei murra mitte miski, nagu öeldakse. Aga ministrina ma ei oska sellele küsimusele vastata, sest selliseid otsuseid minister ei langeta, sellised otsused langetab valitsus.

Tõesti, teie küsimuse sisu on väga õige: 1. jaanuariks 2017 ei viinud kaks omavalitsust, Koeru ja Rakke ühinemiskokkulepet lõpuni, küll aga alustasid nad detsembri viimastel päevadel läbirääkimisi.

Nüüd on kaks volikogu omavahel kokku leppinud ja kiitnud ühinemiskokkuleppe heaks, aga kahjuks nad tegid seda sellises etapis, mis ei ole küll seadusega vastuolus või ilmselt õige sõna ongi vastuolus.

Ehk praeguses etapis tuleb läbi rääkida selles, milles valitsus tegi ettepaneku. Mul on väga kahju, et kui armastus on nii suur, aga tekkis nii hilja. Kui ta oleks tekkinud varem, siis ilmselt sellist probleemi või sellist diskussiooni ei oleks olnud.

Nüüd tegi valitsus tõesti ettepaneku ühendada Koeru Järva valla ja Rakke Väike-Maarja vallaga. Kahjuks ei täida need kaks valda isegi pärast ühinemist 5000 eesmärki.

Ma arvan, et see on keeruline probleem, mida valitsus hakkab arutama, ja kindlasti mina viin kogu informatsiooni valitsusele täpselt selles mahus, nagu see on mulle esitatud. Tahaks kindlasti toetada kahe kohaliku omavalitsuse püüdlust ja soovi ühineda, aga me peame lähtuma seadusest, mis on siin saalis vastu võetud.

Artur Talvik

Koeru ja Rakvere juriidilised nõustajad ütlevad, et nad ei ole vastuolus seadusega, et nad on tegutsenud seaduse järgi. Teisest küljest, kui vaadata neid sundliitmisi, mida te siin rääkisite, tundub niimoodi, et selle käiguga teete väga kurvaks n-ö kahe valla elanikud ja liidate nad pigem lähtudes n-ö parteipoliitilisest maade jagamisest.

Ehk ilmselgelt võib siin tajuda seda, et IRL ei taha kaotada oma tugevat positsiooni Järvamaal Kaia Iva näol ja see tähendab seda, et Koeru liituks ju hoopis Lääna-Virumaaga. Ja loomulikult teie erakonnakaaslane, Väike-Maarjast pärit Siret Kotka tahaks oma koduvalda suuremaks teha.

Mihhail Korb

Ma olen natuke mures selle sildistamise pärast, mida teie üritate konkreetselt selles küsimuses ja teie kolleegid teistes küsimustes sellele tegevusele juurde panna.

Mina kinnitan teile, et ei saa kaaluda mingit poliitilist argumenti, poliitilist loogikat või poliitilist loogikat ühinemise juures, sest tekitatavad piirkonnad on totaalselt uued, seal hakkavad toimima uued meeskonnad ja seal on hea võimalus osaleda valimistel valimisliitudel.

Ma arvan, et see on pigem spekulatsioon ja niisugune poliitiline retoorika kui asi, mille taga on sisulised argumendid. Ei ole võimalik öelda, et üks või teine poliitiline võim saab poliitilist eelistust ühes või teises piirkonnas. Väita vastupidist on täiesti vale ja sellel asjal ei ole mingit alust. Kõik otsused on kaalutletud, läbi mõeldud ja tehtud selles suunas, et kooslus toimiks paremini.

Jah, kahe kohaliku omavalitsuse ühinemine on argument, aga mul on näiteks hästi meeles, kuidas me siin saalis väga tõsiselt diskuteerisime teie ja teie kolleegidega Pärnu maakonna piiri muutmise teemal, kus te olite väga selgelt seisukohal, et maakonna piire ei tohi muuta.

Aga nüüd ma loen teie sõnumist välja, et te väga tahaks, et maakonna piiri muudetaks. Ma arvan, et see on see, milles te süüdistate vahel ka mind: ühes olukorras lähtutakse ühtedest põhimõtetest ja teises olukorras teistest põhimõtetest.

Riigikogu stenogramm, 10. mai 2017

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles