Paides tutvustati Mäo-Tartu maanteelõigu renoveerimise planeeringut

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Tallinna-Tartu maantee Mäo ja Tartu vahelise lõigu esimese klassi maanteeks renoveerimise teemaplaneeringu ja keskkonnamõjude tutvustamisega tehti eile algust.

Mäo-Tartu neljarajalise maantee Järvamaa lõigu üks probleemsemaid kohti on Prandi küla, mille uus tee sõna otseses mõttes pooleks lõikab, vahendas "Aktuaalne kaamera".


"Kusjuures paratamatu olukord on ka see, et mõnedel taludel jäävad pooled põllud siia poole, pooled teisele poole. Meie hulgas valitseb selgusetus, et kuidas pääseda siis teisele poole teed põlde harima," rääkis Prandi külaseltsi juhatuse liige Janno Koplimets.
Prandi küla elanikud on seda meelt, et tee mõjualasse jäävate maade kasutamist ehitamisele eelneval ajal ei tohi kitsendada, samuti tuleb külaga piirnevale lõigule ehitada müratõkkevall.


Koigi vallavolikogu teemaplaneeringut sellisel kujul ei kooskõlastanud.
"De facto on maaomanikud selles trassikoridoris jäetud omandiõigusest ilma ja meie hinnangul see ei ole õige. Teise punktina tooks välja selle, et tänane regulatsioon planeerimisseaduses sisuliselt paneb kohalikule omavalitsusele kohustuse pärast teemaplaneeringu kehtestamist need maad sundvõõrandada, mis selgelt ei ole kohaliku omavalitsuse huvi," lausus Koigi vallavanem Kristjan Kõljalg.


Mäo-Tartu lõigule on kavandatud neli õgvendust ja viis möödasõitu, et neljarajaline tee trassile ikka ära mahuks. Järvamaa lõigul juhitakse tee mööda Mäekülast, Koigist ja Paia ristist.
Tööde rahastamine nähakse ette aastateks 2014-2020 koostatavas teehoiukavas, esimesena võidakse ette võtta Paia õgvendus või Puhu ristmiku möödasõit. Enne tuleb aga kokkuleppele jõuda 1500 maaomanikuga.


Maanteeameti planeeringute osakonna projektijuht Taivo Nõlvand ütles, et kokkulepete sõlmimine algab järgmises etapis, kui teemaplaneeringu järel hakatakse koostama ehitusprojekte. "Siis alles ehitusprojekti koostamise sees räägitakse juba kokkulepetest maaomanikega," märkis ta. (ERR Uudised)
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles