Kontserdimaja tõukab Järvamaal elu käima

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ants Hiiemaa
Ants Hiiemaa Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Miks peaks inimene oma ajalise elu veetma ajutiselt suurlinna kallis üürikorteris, kui Järvamaal on küllalt looduskauneid kohti, kuhu oma kodu luua.

Ants Hiiemaa
Paide linnavolikogu esimees

Miks on vaja reforme, mis toovad kaasa inimestele rohkelt probleeme alates laste pika kooliteega kuni töökohtade kaotamiste ja hirmuni, et senine elukoht jääb veelgi rohkem kiratsema?
Kõige selle põhjus on elanike katastroofiline vähenemine.  Statistika järgi on õpilasi jäänud viie aasta jooksul vähemaks ligi 2000 ja edaspidi suureneb see arv veelgi.
Mida teha? Kuidas edasi minna? Mis tooks inimesed jälle Järvamaale elama?

Võrreldes suurlinnadega on ju maal elamises võlusid: looduslähedus, turvalisus, kogukonnatunne, laste kasvatamine on turvalisem ja stressivabam, rohkem ruumi elada.
Miks peaks inimene oma ajalise elu veetma ajutiselt  suurlinna kallis üürikorteris, kui Järvamaal on küllalt  looduskauneid kohti, kuhu oma kodu luua.
Ambla, Järva-Jaani,  Esna – suurepärased ajaloolise nostalgiaga asulad, kus iga hoone viitab oma juurte tundmisele.

Neljarealine maantee tooks inimesi Järvamaale
On kaks võimalust: kas suudame seda arengumootorit ära kasutada või tõesti hääbume veelgi. Praegu  tuleb kiiresti tegutseda selle nimel, et olla võitjad. Et meie lastel oleks koht, kus üles kasvada ja kuhu nad tuleksid tagasi rõõmuga.
Oleme selle nimel juba samme astunud. Eesti Kontsert eesotsas juhi Aivar Mäega näeb meie tulevasi arenguvõimalusi ja on valmis rajama Paidesse kontserdimaja, mis teenindaks Kesk-Eestit. Miks mitte ka kogu Eestit, kui siin on maailmakuulsate artistide kontserte.

Parim aeg uute ettevõtete Järvamaale meelitamiseks on Tallinna–Tartu neljarealise tee jõudmine Mäosse.
Nii Särevere–Türi–Paide–Mäo kui ka Mäo Roosna-Alliku–Aravete, Mäo–Koigi–Imavare ja Mäeküla–Sargvere–Koeru majanduskoridor oleksid võitjad. Kõik vallad võidavad.
Järvamaa omavalitsused peavad Euroopa struktuurfonde kasutades tegutsema ühiselt, et rajada Järvamaale tõelisi elanike tõmbejõude, et me ei jaotaks raha laiali, saavutamata olulisemat eesmärki.   
Peame olema valmis uueks majandustõusuks, võimalused selleks on olemas, kui tegutseme üheskoos.
Paide linn on viimastel aastatel teinud jõupingutusi ja volikogu võtnud vastu radikaalseid otsuseid, et Paidest kujuneks Järvamaa tõmbekeskus.   

Selleks tuleb linnavalitsusel teha veel palju tööd. Kohe algab Vallimäel ajakeskuse ehitus, millest peaks kujunema turistide lõks.
Juba praegu valmistub linnavalitsus pidama turismifirmadega läbirääkimisi, et Paidet külastaks kunagi ligi paarkümmend tuhat turisti aastas.
Ainult Vallimäest turistidele ei piisa, vaja on veel midagi. Meil on see algupäraselt säilinud vanalinn, mille miljööd korrastada on hädavajalik. Turistide toomine Paidesse loob võimaluse elavdada kogu Järvamaa muuseumide tegevust ja turismi.

Paide asukoht soodustab ka suurürituste korraldamist, selle nimel on tegutsetud. Taastame Paide laatade tava, tänavu on kavas korraldada  jõululaat eriti suurelt ja kujundada see linna  reklaamiürituseks.
Maakonnale vajaliku Paide spordihalli suurüritused on olulised kõigile järvakatele. Alles olid üle-eestilised tõstmise-meistrivõistlused ja praegu plaanitakse uusi üle-eestilisi spordivõistlusi.

Linna juhid on pidanud läbirääkimisi Tartu Näituste  juhtidega, et korraldada Paides messe.  
25. aprillil jürilaada ajal oli spordihallis esimene suurkontsert, kus esines ansambel Metsatöll.
Uued ettevõtted tagavad Järvamaa arengu
Mis saab olla veel suurem piirkonna arengumootor, kui Eesti Kontsert on valmis Tallinna, Pärnu, Tartu ja Jõhvi kontserdimaja kõrvale rajama Paide kontserdimaja.
Lisaks kujuneks majast konverentsikeskus, mis tooks Paidesse tuhandeid inimesi, sest asume ju  Eesti keskel.
See on paras proovikivi ettevõtluse arengule, sest kõrgkultuuri kättesaadavus on piirkonna arengu tagaja. Seda on ajalugu juba tõestanud. See on märk, et Järvamaa on perspektiivne koht ja siia tasub investeerida.

Loodame  Järvamaa rahva abile ja omavalitsusjuhtide mõistmisele, et toetada maakonna arengut. Kontserdimaja rajamine on kogu Järvamaa elu tõukejõud, mis elavdab ettevõtlust ja loob võimaluse tarbida kõrgkultuuri kohapeal. See omakorda kujundab positiivset mainet, et Järvamaal tasub elada. Nii noortel kui ka vanadel – kõikidel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles