Tiitlita kuningas säilitab võimu

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kulno Klein
Kulno Klein Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Paidelane Kulno Klein kaotab jaanipäeval kuninga tiitli, kuid võimu jääb tal endiselt vääriliselt, sest tema juhtida on Järvamaal mitu ettevõtet, kool ja erakond.

Möödunud aasta jaanipäeval valiti teid üheks Paide neljast kuningast. Kuidas on kuninga-aasta möödunud?

Aasta kõige suurem elamus pärineb Lätist Saldusest. Paidet esindasid selle linna sünnipäeval kaks kuningat: mina, Jüri teine, ja Murulaid teine ehk Alo Aasma.
Olime nagu rahvuskangelased. Sealsel Vallimäel oli 20 000 inimest ja neist vähemalt viiendik soovis meiega pilti teha. Oli fantastiline pidu!

Esmaspäeval annate kuninga tiitli kellelegi edasi. Kes teie mantlipärijaks saab?
Kõik neli kuningat peavad ostima ühe väärika kodaniku, kellele kuninga tiitel edasi anda. Minul on see inimene juba valitud, kuid kes ta on, saab teada esmaspäeval Paide Vallimäel.

Kui Paide peaks valima ühe kuninga, äkki oleksitegi see teie. Olete koolidirektor, teil on mitu firmat, omate Paides kinnisvara, kuulute linnavolikokku ja juhite maakonnas Sotsiaaldemokraatlikku erakonda, nii et võimu on teil mitmel rindel.
Kuningaks ikka sünnitakse, kuid minu soontes voolab puhas töölisklassi veri. Suurema osa oma tööajast olen olnud lihtne töömees.
Kui kedagi Paide kuningaks selles mõttes nimetada, siis on kindlasti minust väärikamaid inimesi. Ma ei nimetaks ennast väga ärimeheks, pigem inimeseks, kes tuleb endaga toime. Praegu juhin nelja firmat ja annan Järvamaal tööd ligi sajale inimesele.

Kes te siis ikkagi olete: koolijuht, poliitik või ärimees?
Need kõik on erinevad elulaadid ja täiendavad üksteist. Kui peaksin ajama ainult üht rida, tapaksin vist ennast ära. Olen kiire ümberlülitumisvõimega inimene, seetõttu pole mul raske kõigi ametitega toime tulla.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles