Külaelu edeneb vaid koostöös

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koolivaheajal saavad kohalikud lapsed iga päev Vao seltsimajas lauamänge mängida, neil hoiab silma peal Eduard Laidinen.
Koolivaheajal saavad kohalikud lapsed iga päev Vao seltsimajas lauamänge mängida, neil hoiab silma peal Eduard Laidinen. Foto: Andrus Eesmaa

Järvamaa aasta küla asub Koeru vallas Vaol, aasta sädeinimene on Kilplala perenaine Helena Siiroja Kareda vallast Müüslerist, külaliikumise edenduse elutöö preemia pälvis Uudo Kalamann.

Aasta küla valiti mittetulundusühingu Kodukant Järvamaa eestvedamisel juba teist, aga sädeinimesi sai esitada esimest korda.

Seitsmeliikmeline hindamiskomisjon valis kolmapäeval seitsme nominendi hulgast üksmeelselt välja Helena Siiroja, keda laiemalt tuntakse Kilplala perenaisena.

Sädeinimene töötab hingega

Kareda vallavanem Ülo Ansberg iseloomustas oma Leenat kui meeldivat ja töökat inimest, kellest on valla tutvustamisel palju abi. «Selliseid inimesi pole palju, kes asju nii hingega teevad,» ütles ta. «Võtsin ta «õnnetuseks» Soome sõprusvalda kaasa. Ja kogu tähelepanu läks Kilplalale. Ta oskas soomlastes elevust ja koostöösoovi tekitada.»

Siiroja istus eile Kareda raamatukogus oma töölaua taga ja oli tunnustusest üllatunud.
«Ma ei teadnudki, et mind esitati!» märkis ta. Kilplala kõrval on tema teine töö, Müüsleri küla seltsimaja ehitus täitsa varju jäänud. «See asub kortermajas endise kaupluse ruumes,» lausus ta. «Kohaliku omaalgatuse programmist oleme kaks korda raha saanud, nüüd tuli 60 000 krooni Hollandi Kesk– ja Ida–Euroopa fondidest.»

Siiroja tunnistas, et poleks osanud neist fondidest raha otsida, kuid üle–eelmisel aastal käis ta Maa päeval, kus neid tutvustati.

Sellegipoolest võttis vaevaks neid internetist leida. «Raha küsisin eelmisel kevadel, sügisel käisid fondiinimesed siin, jaanuaris tuli kavandist teha ingliskeelne kokkuvõte ja nüüd hakkab raha vähehaaval tulema,» selgitas Siiroja. Ehitavad Müüsleri küla mehed.

Kilplala sündis kavast küla noortele mängu– ja spordiväljakuid teha. «Mõtlesin, et see peaks olema midagi teistmoodi, sest iga küla küsib ju sellistele väljakutele raha. Siis tuligi Kilplala mõte,» tunnistas Siiroja.

Aastakümneid hooldamata park hakkab ilmet võtma, kevadel algab nõukoja, parkla, mänguväljaku  ja teede–radade ehitus. «Loodan, et külarahvas ikka aitab,» märkis Siiroja.

Külaelu veavad mehed

Aasta küla tiitlile kandideeris kuus küla, komisjon hääletas kolme parema sekka Paide valla Sargvere, Roosna–Alliku valla Kaaruka ja Koeru valla Vao. Need sõideti ka läbi, misjärel selgus üksmeelselt parim – Vao.

Vao tegemisi veavad külavanem Väino Liiva juhtimisel mehed, külaseltski kasvas välja Vao küla meeste seltsist. Nende ehitatud saunast oskavad lugu pidada  naabridki.
Kuulsust on toonud Vao laadad ja rahvaralli, seltsimaja on iga päev avatud.

Kolmapäeval oli seltsimaja lapsi täis. Neil hoidis silma peal Eduard Laidinen, kes selgitas, et kolmapäev ja laupäeva ongi mängudepäev, kolmapäeva õhtul käib koos seltsi meesansambel, teisipäeval näitering ja neljapäeval ravivõimlemine.

Laidinen selgitas, et sovhoosi ajal oli majas söökla, siis läks see kinni ja Vao külaselts hakkas ruume endale taotlema.

Volikogus olla käinud kõva sõda, kuid lõpuks luba tuli. «Kõik tööd tegime omal  jõul.
Rootsi–sõbrad aitasid, näiteks põrandale laminaati muretseda. Mina panin maha,» seletas Laidinen.

Kaks korda kuus on piduõhtud, saal mahutab üle saja inimese. Et üritusi korraldada, loodi külaseltsile lisaks mittetulundusühing, mille juhatust  veab Peep  Kristal. «Meil on nagu väike kommuun, sest korraldame kõike ühiskondlikus korras lihtsalt tegemise pärast. Atraktiivsust sel paigal müüa pole, puhta sile maa. Müüme siis sisukaid üritusi,» selgitas ta.

Mehed kogu au siiski endale ei võta. «Kümmekonna aktiivse inimese hulka kuulub ka kolm naist,» tunnistas Kristal. Aga meeste ühisüritusteks valmistatud hiigelsuure pannkoogipanni sang on ikka meeste käes, naiste panna jääb tainas.

Võistluse lõpuüritus on 2. aprillil Paide Kuldkrooni restoranis, kuhu on kutsutud kõik nominendid. Kodukant Järvamaa esitab parima küla ja sädeinimese üle–eestilisele võistlusele.

TEAVE
2004. aasta  sädeinimene on Helena Siiroja.
Nominendid olid veel Maiu Mäe Kaalepi, Reet Muru Valgmaa, Kaidi Ehamäe Änari, Malle Rooba Kaaruka, Kaie Altmets Sõrandu külast ja Uudo Kalamann Sääskülast.
Elutöö preemia külaliikumise arendamise eest maakonnas pälvis Uudo Kalamann.
Aasta küla on Vao.
Ära märgiti Kaaruka ja Sargvere aktiivset tegevust ja tööd.
Nominendid olid veel Taadikvere, Roosna ja Karjaküla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles