Kupud päästavad lihased pingest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kersti Nõmmik näitab Agnes Grööni seljal, kuidas tehakse kupumassaaži.
Kersti Nõmmik näitab Agnes Grööni seljal, kuidas tehakse kupumassaaži. Foto: Kristo Kivisoo

Järvamaa haigla taastusraviosakond pakub kupumassaaži, mis mitmekülgsete raviomaduste poolest sobib hästi lihaspingetega võitlevatele kontoriinimestele, voodis lamajale ja raske füüsilise töö tegijaile.

Sügisel lisas Järvamaa haigla taastusraviosakond tasuliste teenuste nimekirja kupumassaaži, mida Eesti kodudeski on tuntud juba vanast ajast.

Taastusraviosakonna juhataja Kersti Krais ütles, et osakonnast siiski vanamoelisi klaaskuppe ei leia, nende asemele on tulnud moodsamad ja käepärasemad silikoon– ja kummikupud.

Klaaskuppe on Kraiski haiglas töötades kasutanud, eriti suur abi oli neist voodihaigete verevarustuse parandamisel. «Kupumassaaži eripära on kupus tekkiv vaakum, mis parandab vereringlust ja selle tulemusel vähenevad lihaspinged,» selgitas ta.

Sobib noortele ja vanadele

Kupu alla koguneb vaakumi tõttu hulgaliselt pehmeid kudesid, lihaseid ja nahka nii vertikaal– kui ka horisontaalsuunas, mis omakorda võimaldab intensiivsemalt töödelda kudesid ning parandada organismi lümfi– ja vereringet.

Taastusraviosakonnas kupumassaaži pakkuvate massööride Kerli Nõmmiku ja Agnes Grööni kogemust mööda annavad kupud parima tulemuse klassikalise käsimassaažiga kombineeritult.

Kupumassaaži tehakse lihastele, liigestele ja punktmassaažina. Grööni selgitusel sobivad kupud pinges lihaste lõdvestamiseks ning samuti vanematele inimestele, voodihaigetele ja halvatusega inimestele.

Massaaži puhul tõmbab massöör vaakumit hoidva kupuga piki nahka, mis mõjutab ja lõõgastab tõhusalt pinges lihaseid.

Krais ütles, et peab töö tõttu tihti pikalt arvuti taga istuma, mis tekitab pingeid õlavöötmesse. «Sellest omakorda tekivad jällegi peavalud ja minu kogemuse kohaselt on kupumassaaž nende ennetamiseks väga tõhus,» sõnas ta.

Aitab kaotada rasedusarme

Erineva suurusega kuppe jäetakse pinges kohtadele ka mõneks minutiks seisma, kuid sel juhul tuleb arvestada kupust tekkiva väikese täppverevalumi või ka suurema punase laiguga, mis nahatüübist olenevalt võib kehal püsida kuni paar nädalat.

Punased laigud tulevad kergemini dekolteepiirkonda ja samuti õrnema nahaga vanematele inimestele.

Grööni ütlust mööda sõltub massaaži sobivus ka patsiendi valulävest, ühed taluvad kuppe paremini kui teised ning on ka üksikuid inimesi, kellele see lihtsalt ei meeldi.

Kerli Nõmmiku ütlust mööda on kupumassaaž näiteks halvatuse puhul isegi tulemuslikum kui lihtsalt klassikaline käsimassaaž. «Kupud parandavad verevarustust, nahk muutub kiiremini soojaks ja tulemus on intensiivsem,» selgitas ta.

Kuppe katsetades on massöörid tähele pannud, et kupumassaaž trimmib ja puhastab nahka ning aitab ka rasedusarme kaotada.

Väiksemaid kuppe võib panna peopessa, kus on palju väikeseid luid, mis samuti vahel turgutamist vajavad, samuti jalatallale.

Massaaž parandab liigeste liikuvust, vähendades nende jäikust. Kupumassaaži võib teha peaaegu kõigile kehapiirkondadele.

 

Kupumassaaž

Kupumassaaž trimmib nahka, puhastab poore, vähendab tselluliiti, aitab liigesprobleemide korral, samuti näonärvi halvatuse ja hingamisteede haiguste, sealhulgas kopsupõletiku korral.

Kupud aitavad valusündroomide, õlavöötme– ja seljavalude, soolestikuprobleemide ja verevarustushäirete puhul.

Ei sobi lahtiste haavade, ekseemi, ainevahetushäirete, neeruhaiguste, veenilaiendite, südame–veresoonkonnahaiguste, kõrge vererõhu korral ja menstruatsiooni ajal.

Järvamaa haigla taastusraviosakonnas maksab 20 minutit kupumassaaži 80 krooni. Rohkem teavet teenuste kohta leiab kodulehelt www.jmh.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles