Noor muuseumipidaja annab eeskuju

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päinurme koduloomuuseumi asutaja Ründo Mülts saab Riigikogu esimehelt Ene Ergmalt tšeki 20 000 kroonile.
Päinurme koduloomuuseumi asutaja Ründo Mülts saab Riigikogu esimehelt Ene Ergmalt tšeki 20 000 kroonile. Foto: Ott Sarapuu

Eesti noorim eramuuseumi omanik Ründo Mülts pälvis tiitli Hea Eeskuju 2008, mis tõi talle kui Päinurme koduloomuuseumi loojale ka 20 000- kroonise preemia.

Ründo Mülts tunnistas, et ega Päinurmes pole just palju võimalusi vaba aega sisustada, mistõttu tuleb endale midagi huvitavat otsida. «Mind huvitab ajalugu ja nii juhtuski, et ühel hetkel oli koju juba nii palju vanavara kogunenud, et selle tarvis oli vaja eraldi ruume,» sõnas ta.

Koigi vallalt sai Mülts vajalikud ruumid ja nii veedabki ta suure osa ajast oma muuseumis.

Väga eriline noormees

Mülts usub, et tiitlit Hea Eeskuju ei pälvinud ta mitte üksnes muuseumi loomise, vaid ka külas ürituste organiseerimise ja muidu kohalikus elus kaasalöömise eest.

Oma hobiks peab Mülts ka fotograafiat ja videote tegemist, millega ta samuti küla ajalugu tulevastele põlvedele talletab.

Et muuseumile pühendab Mülts nädalavahetused, siis õppimist see tema kinnitusel ei sega. Koolis saab ta peamiselt neljasid ja viisi, kuid päevikusse eksib ka mõni kolm.

Kui gümnaasium läbi, siis soovib Mülts minna Tartu Ülikooli ajalugu õppima. Edasise kohta on plaanid veel lahtised: kas hakata teadust tegema või midagi muud.

Mida ta preemiaga teeb, ei osanud Mülts veel öelda.

Koigi vallavalitsuse kultuuri- ja noorsootöö spetsialist Elle Laig ütles, et kuuldes konkursist Hea Eeskuju teadis ta kohe, et esitab Ründo. «Ta on väga eriline noormees,» sõnas Laig.

Laig selgitas, et kui muuseumiomanikku võidakse pidada nohikuks, siis Ründo pole seda mitte, sest ta on väga hea huumorisoonega ja seltsiv.

Laig on veendunud, et kui praegu kuulevad paljud inimesed Ründost esimest korda, siis paarikümne aasta pärast on ta kindlasti väga tuntud tegelane. «Selles noormehes peitub väga palju,» lausus ta.

Päästab vanavara tuleriidalt

Tänusündmuse peakorraldaja Merilin Piipuu selgitas, et esimese tunnustusüritusega tänavad nad neid noori, kes on oma kodukandi ja kaaskondlaste hüvanguks teinud tegusid, mis on mõjutanud positiivselt kohalikku elu ja pälvivad tähelepanu.

«Ründo juba seitse aastat kestnud ajalooliste esemete kogumine on päästnud nii mõnegi vana väärtuse, mis muidu oleks tuleriidale rännanud, ning jäädvustanud ümberkaudsete külade ajaloo,» sõnas ta.

Piipuu ütlust mööda on stipendium mõeldud noorele tema edasiõppimise toetuseks, õpingute alustamiseks kõrgkoolis või täiendõppeks huvikoolides.

Piipuu ütles, et konkursile esitati 52 noort, kelle hulgas oli nii bmx-rattureid kui kandlemängijaid.

«Kandidaate esitasid nii õpetajad, lapsevanemad, õed-vennad ja sõbrad,» lisas ta.«Hindajad tõstsid järvalastest esile veel Jaanika Aasat ja Gert Põtra Paide gümnaasiumist, kes said auhinnaks Tallinna Ülikooli õpilasakadeemia stipendiumid ehk tasuta kursused omal valikul.»

TEAVE

Päinurme koduloomuuseumis käisid tänavu juunis vargad, kes võtsid kaasa ühtekokku 15 muuseumieksponaati. Neist hinnalisemad on Belgia päritolu kukkedega jahipüss aastast 1916, tuletõrjepasun, millised anti omal ajal igale talule, ja ühe pasuna huulik aastast 1916.

Samuti tsaariaegne rahakott koos rahaga.

Kuigi Mültsi teada pole vargaid senini kätte saadud, ei karda ta enam, et keegi muuseumivarale ligi pääseb, sest nüüd on majale paigaldatud turvauksed ja signalisatsioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles