Esimene lumelauasõit andis sinised põlved

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Erakogu

Et talv on olnud meeldivalt lumerohke, tuleks talvemõnudest võtta viimast. Hea võimaluse selleks leidsin Valgehobusemäelt esimest korda lumelauasõitu proovides.

Keeruline oli mõista, kuidas täpselt peaks end laual liigutama, et püsti jääda – nii lõppeski mu esimene «laskumine» kohe põlvedele kukkumisega.


Seejärel õppisin ära, et sõita tuleb tahapoole kallutatult ja kukkuda tagumikule.

Algajana kukkusin sageli, seepärast tuleb kindlasti laenutada kiiver.

Mäel leidus teisigi algajaid. Parasjagu, kui üritasin taaskord end püstiasendisse viia, märkasin, et üks noor naine teeb sama.
Naeratades ütlesin talle: «Tore spordiala, eks?»
«Jube! Ma olen esimest korda!» ahastas ta.

Kõik kaassportlased olid viisakad ja toetavad, keegi ei pahandanud algajaga, kes kogemata teistele otsa sõitis või ette jäi.

Kindlasti tasub mäele minnes selga panna veekindlad rõivad: nii mõnigi talvemõnude nautija kandis tavalist jopet, mis muutus kiiresti jäiseks.

TEAVE
Algajale lumelauasõitjale annab nõu lumelauainstruktor Karel Kangro:
• Lumelauasõitu alusta koolitusest, nii väldid valusaid kukkumisi ega sea enda ja teiste tervist lumelauanõlval ohtu.
• Õiged sõiduvõtted saad esimeses tunnis kiiresti selgeks ning edaspidi õpid iseseisvalt ja muretult lumelaual lustima.
• See pole kõige õigem käitumine, kui esimest korda mäele tulles krutid laua jalgade külge ja loodad tõstukiga üles saada. Kui see isegi  mingi imega õnnestub, siis mis edasi saab – sõidad otse mäest alla, ilma et oskaksid pidurdada või ennast kuidagi juhtida? Kahjuks paljud algajad just nõnda lauasõitu õpivad…
• Kui õpid iseseisvalt, siis arvesta, et nõlval vastutab ülevalt alla sõitev lumelaudur kõigi võimalike otsasõitude eest allpool olevatele inimestele või objektidele. Otse alla kihutamine lõpeb peaaegu alati valusa kukkumise või kellelegi otsasõiduga.
• Kõigepealt õpi selgeks pidurdamine: tule lauaga rahulikult risti (mitte külg ees, vaid kõht ees) mäest alla ja püüa aru saada, kuidas lauda selles asendis soovitud suunas juhtida. Algaja lauduri kõige suurem vaenlane on kiirus, see tuleb kontrolli alla saada. Kannakandil olles vii keharaskust kordamööda laua otste suunas jalalt jalale ja jälgi, kuidas laud reageerib.
• Mäe laugema osa peal võid proovida pisut otse sõita ja keharaskuse kallutamisega kandadele või varvastele ka pööramist ja pidurdamist harjutada. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles