Kultuuriringkonnad on rahulolematud

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arlet Palmiste
Arlet Palmiste Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja
Arlet Palmiste

Ambla kultuurikeskuse juhataja

Järvamaa kultuurielus on tekkinud taas üks ebameeldiv vastasseis. Olukorda arutati, küll ühepoolselt, ka viimasel Järvamaa kultuurinõukoja koosistumisel.
Nimelt pole Järva kultuuritöötajad sugugi rahul Eesti Kultuurkapitali Järvamaa ekspertgrupiga, kelle uus koosseis Kaarel Aluoja juhtimisel eelmisel aastal tegevust alustas.
Rahulolematuks teevad mitmeid vastamata küsimused.

Ekspertgrupi sekretär
pole kättesaadav

Esiteks. Oktoobri keskel oli kultuurkapitali viimase taotlusvooru tähtaeg. Tänaseks päevaks ei ole minu projektile tulnud veel ei jaatavat ega ka eitavat vastust.
Loomulikult leidsin internetist eitava vastuse otsimise peale üles, kuid kord näeb ette kirjalikku vastust. Vastused peaks saatma ja lepingud ette valmistama taotluse esitajale ekspertgrupi sekretär.
Kui soovite nõustamist, siis see pole sugugi lihtne, sest ekspertgrupi sekretäril pole aega teiega tegeleda ega ole ta ka kohapeal kättesaadav.

Tunnistan, et pole kunagi nõustamist soovinud, kuid maavalitsuse hoones, kus asub ka kultuurkapitali tuba, nähakse seda igapäevaelu.
Arusaadav, et kultuuritöötajatele, kelle väikesed palgad vähenevad vist veelgi, tekitab kadedust ja arusaamatust, mille eest sellele sekretärile palka makstakse, kui suure osa tema tööst teevad ära teised.
Järvamaa omavalitsuste liidu (JOL) ettepaneku peale, et JOLi sekretär võtaks ekspertgrupi sekretäri kohustused üle, sest asub ta iga päev kohapeal ja omab ka kompetentsi, vastas Eesti kultuurkapitali peadirektor Raul Altmäe, et kõik on korras ja muudatused pole vajalikud. Paraku näitab elu muud.

Teiseks. Niisugust olukorda nagu Järvamaal, kus maakondliku ekspertgruppi ei kuulu ühtegi kultuurivaldkonna inimest, pole mitte üheski teises maakonnas.
Muidugi võite öelda, et kui muusikakooli direktor ja Järvamaa Kultuuripärl pole kultuuriinimesed, siis kes siis veel.

Loomulikult, teil on õigus, aga oma põhitöökoha palga saavad nad ikkagi hariduse eelarvest, nagu ka ekspertgrupi ülejäänud liikmed.
Keegi ei halvusta ekspertgrupi liikmeid, nad on tublid ja omal alal tunnustust väärivad inimesed. Keegi ei pane kahtluse alla konkreetsete inimeste kuulumist ekspertgruppi. Küsimus on, miks pole nende hulgas iga päev kultuuriasjadega tegelevaid inimesi. Selle küsimuse peaks suunama vist kultuurkapitali juhatusele, kes määrab esitatud kandidaatide hulgast ekspertgrupi koosseisu. Ometigi oli kandidaatide hulgas ka inimesi kultuuritöötajate seast. Palun andke keegi mõistlik seletus.

Kolmandaks. Ekspertgrupi viiest liikmest on kaks Türilt, kaks Paidest ja üks Roosna-Allikult, kuigi samuti elukohaga Paides.
Aga uskuge mind, et meie maakonna valdades ja külades leiab samuti aset kultuurisündmusi ja seal elavad väärikad inimesed. Kõik pole ainult Paide–Türi, Türi–Paide.
Mulle kui väikevalla kultuurijuhile on niisugune suhtumine ausalt öeldes häiriv. Palju te teate näiteks Ambla valla traditsioonilistest üritustest, nendest sündmustest, mis on meile olulised, ja milline on meie rahaseis, et ise panustada.
Tutvustan meeleldi meie valla tegemisi kõigile huvilistele ja jätkuvalt on jõus kutse ekspertgrupile külastada Ambla valda.

Üritusi tehakse mujalgi
kui Türil ja Paides

Muidu võib juhtuda ju jälle nii, nagu on kord juhtunud. Lehtse vald läks juba ääremaalt sinna, kus tunti tema vastu rohkem huvi, ja pean mainima, et ega vist Lehtse ole viimane mineja.
Nüüd võite öelda, et olen kibestunud, et toetust ei saanud, ja seetõttu kipun siin laimama. Mis siin salata, eks veidi nii ka ole, sest korraldades oma valdkonna suurimat üritust «Järva kilba», mis on ka ainus ülejärvamaaline mälumängusari ehk ka Järvamaa mälumängu meistrivõistlused, lootsin toetust saada ja olin sellega mõtetes arvestanud.

Küllap ei peetud seda ettevõtmist küllalt väärikaks, aga see on siiski minu isiklik mure.
Samas sai väga väikses mahus toetust Järvamaa kultuurimajade esinduse väljapanek rahvamajade messil aprillis Tallinnas.
See üritus on kuulutatud üheks eelistatud ühisürituseks käesoleval aastal Järvamaal. No aga kuidas võis ekspertgrupp seda teada – Järvamaa kultuurinõukotta ei kuulu neist ju keegi.
Igal juhul loodan, et veidi imelikud ekspertgrupi koostamise põhimõtted leiavad selgitust, ekspertgrupp viib ennast kurssi Järvamaa kultuuritöötajate mõtetega, sekretär hakkab tegema tööd, mida temalt oodatakse, ja Järvamaa saab kultuurkapitali rahatoel mitme huvitava ürituse jagu rikkamaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles