Lumerohkus takistab metsast kuuse toomist

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalle Kalvik müüb Paide Maksimarketi juures kuuski hinnaga 100 – 300 krooni.
Kalle Kalvik müüb Paide Maksimarketi juures kuuski hinnaga 100 – 300 krooni. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Metsamehed soovitavad metsa jõulupuu järele minevatel inimestel arvestada erakordse lumerohkusega, nii et kellel selleks head tehnikat, abivahendeid ja riietust pole, ostku puu parem mõne müüja käest.

Järvamaa metskonna metsaülem Peeter Puhke soovitab metsa kuuse järele sõitjatel kaasa võtta lumelabida ja suusad või räätsad.


Labidat läheb Puhke selgitusel tarvis selleks, et kuigi metsateed on lahti lükatud, siis ometi nii kitsalt, et kui auto tee äärde parkida, mõni suurem masin enam mööda ei mahu. «Auto parkimiseks tehke labidaga tee äärde väike tasku, et teised mööda pääseksid,» õpetas ta.

Puhke soovitas tänavu arvestada, et metsas liikumine nõuab lume tõttu tavalisest rohkem pingutust. «Suureks abiks on jahimehesuusad või räätsad, aga neid pole praegu enam kusagil müüa,» ütles ta.


Ka riietusele tuleb tavapärasest rohkem tähelepanu pöörata, sest kuuske ilma lumes sumpamata kätte ei saa.
Ilusat kuuske on Puhke kogemust mööda tänavu palju raskem ka leida, sest lumi on väiksemad puud vastu maad painutanud ja kui puu ongi veel püsti, siis latv on enamasti lumeraskusele alla vandunud.


Puhke soovitas kuuske otsida teeäärest, aga kui on soov sügavamale metsa minna, ei tohiks seda kindlasti hämara aja peale jätta. «Tuleb arvestada sellega, et metsas liikumine on raskendatud ja aega kulub palju rohkem,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles