Umbkeelne kelm üritab võltseurodega maksta

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Eile keskpäeval üritas tundmatu noormees Paides majatarvete kaupluses maksta arvet 50eurose rahatähega.

Müüja selgitas, et nad kontrollivad kõik paberrahad vastava masinaga üle ja aparaat näitas, et tegemist on valerahaga.
Kui müüja teatas, et see on valeraha, noormees üksnes muigas selle peale, võttis raha oma kätte ja lahkus kauplusest. «Olime pabines ega osanud algul midagi teha, kuid hiljem helistasime politseisse,» sõnas ta.


Müüja kirjelduse järgi oli valeraha pakkuja 20–25 aastat vana ja umbes 170 sentimeetrit pikk, kandis tumedat jopet ja tumedat mütsi. «Eesti keelest ta aru ei saanud, kuid vene keelest vist sai, ise katsus midagi inglise keeles rääkida,» lisas ta.


Politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Hedy Tammeleht teatas, et eile kella 12 ja 13 vahel tegi tundmatu noormees Paides Reval Kondiiter kohvikus ostu, mille eest tasus võltsitud 50eurosega.


Kohviku töötajad selgitasid,kui kuulsid Paides levivast valerahast, siis kontrollisid ka oma kassat ja avastasidki sealt ühe võltsitud 50eurose.

Kohviku töötajad ütlesid, et raha oli väge hästi järele tehtud ja seda oli võimalik avastada üksnes spetsiaalse aparaadiga.

Politsei- ja Piirivalveamet kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Kristi Kais teatas, et kolmapäevase seisuga on võltsitud eurosid avastatud Paides, Pärnus, Tallinnas, Tartus ja Viljandis.
Paide, Pärnu, Tartu ja Viljandi juhtumite puhul oli tegemist 50-eurose kupüüridega, millistel on ühine seerianumber S20175422632.
„Soovitame kindlasti kaupmeestel seerianumbrile suuremat tähelepanu pöörata ning 50-euroste rahatähtede vastuvõtmisel see üle kontrollida. Lisaks sellele tuleks tähelepanu pöörata ka teistele turvaelementidele,“ selgitas Kais.


Abivahendina saab edukalt kasutada ka materjale, mida enne euro tulekut igal pool laialdaselt levitati ja kus on piltlikult välja toodud eurorahatähtede turvaelemendid. Kõige lihtsam on tuvastada valeraha vaadates seda vastu valgust – õigel kupüüril näete te seal vesimärki, valerahal see puudub. Katsuge rahatähte. Valeraha paber tundub katsudes sageli pehme ja see ei krabise nagu ehtsa rahatähe paber. Samas, ei tohi paber tunduda liiga läikiv ega sile.


Kais lisas, et suurema nimiväärtusega kupüüride vastuvõtmisel tuleks igal juhul leida see aeg, et need kindlasti üle vaadata. Suurema käibega müügikohtades tasub ära eurokupüüride õigsust kontrollida võimaldava aparaadi muretsemine.
Kahtluse korral tuleks kindlasti teavitada politseid lühinumbril 110.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles