Väike linn võib teha suuri asju

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Igor Kotjuh
Igor Kotjuh Foto: JAANUS LENSMENT/POSTIMEES

Mis seos tekib pärnakal, rakverlasel või tartlasel, kui mainida talle Paide linna? Võimalikud vastused: Kesk-Eesti, vallitorn, arvamusfestival ehk seda kohta iseloomustab soodne logistiline asukoht (ligi tunnipikkune sõit umbes kümnesse linna), rikkalik minevik (ordulinnus, nelja kuninga lugu, võõrvõimud, August Wilhelm Hupel), uued julged ettevõtmised (Paide paepäevad ja tänavaskulptuurid, Arvo Pärdi muusikaaed helilooja sünnikohas, Hermann Hesse loomingu ja Paide-juurte uurimine, avaliku linnaruumi eksperiment kesklinnas, Paide linnateatri asutamine).

Igor Kotjuh

paidelane, luuletaja, kultuuri­korraldaja

Kui linnal on arvestatav ajalooline mõõde ja eriilmeline elav kultuur, võib see alati taotleda suuremaid eesmärke, laiendada haaret.

2024. aastal saab üks Eesti linnadest Euroopa kultuuripealinnaks. Kui kaugel on see tiitel Paidest? Arvamusfestival on heaks tõestuseks selle kohta, et ka väike linn võib panna toime suuri asju, kui kaasa löövad tugevad korraldajad ja andekad loojad.

Et Paidel on see riigi tasandil õnnestunud, on ootuspärane liikuda edasi, arendada rahvusvahelist koostööd. Paide lugu on korraga ainulaadne ja universaalne, sest see jutustab niinimetatud teisest Eestist, see tähendab väikelinnamiljööst ja hubasusest, rahulikust elutempost ja looduslähedusest, traditsioonidest ja leidlikkusest.

Kui Paide saaks Euroopa kultuuripealinnaks, võidaksid sellest linn, maakond ja kogu Eesti. Sellega saaks laiendada Paidega seotud kultuurikorraldajate – kes seni on pühendunult reklaaminud Paidet üle Eesti ja, vastupidi, toonud Paidesse tõsist teatrit, muusikat, filmi – vaatevälja ja mõjuala.

Näiteks on linnal tihe koostöö rahvusooperiga Estonia, tänu kellele on Paides võimalik külastada ooperietendusi ning rahvusballett on linnas avanud balletistuudio.

Paide saaks tutvustada ka põnevaid sündmusi ja nähtusi Järvamaal: lillelaat ja Eesti ringhäälingumuuseum Türil, kummaliste kulgurite killavoor ja filmilindifestival Järva-Jaanis, A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel ja Kukemuru ambient-festival looduspaikades.

Kuna Paides ollakse harjunud tegema koostööd kultuuriasutustega üle Eesti, saaks neid kontakte veel paremini rakendada ja täiendada, et pakkuda väliskülalistele Eesti-sisest kultuuriturismi, suuremaid ja väiksemaid üritusi Jõgeval ja Põltsamaal, Pärnus ja Rakveres, Raplas ja Viljandis ning loomulikult ka Tallinnas ja Tartus. Folk ja loodus, Pärt ja moodne teater, mõisad ja talud, konverentsid ja vabaõhuüritused, autentne puitarhitektuur ja köök.

Kultuur kohapeal Paides ning väljasõidud maakonda ja üle Eesti. Üks koht – palju võimalusi.

2017. aasta haldusreformi tulemusena ületas Paide elanikkond 10 000 piiri. 2022. aastal peaks valmima Tallinna–Mäo (Paide) neljarajaline maantee.

2024. aastal saab üks Eesti linnadest Euroopa kultuuripealinnaks. Kui kaugel on see tiitel Paidest? Arvamusfestival on heaks tõestuseks selle kohta, et ka väike linn võib panna toime suuri asju, kui kaasa löövad tugevad korraldajad ja andekad loojad.

Arvamuslugu ilmus 26. jaanuari Sirbis, kus arutleti selle üle, millised Eesti linnad sobiksid Euroopa kultuuripealinnaks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles