Kust kohast saab pensionär maksuküsimustes nõu?

Järva Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaia Iva.
Kaia Iva. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Aasta alguses jõustus tulumaksureform, millega tõusis oluliselt maksuvaba osa keskmise ja väiksema palga saajatele. See annab suurema sissetuleku rohkem kui poolele miljonile Eesti inimesele, kellele jääb kätte kokku üle 160 miljoni euro.

Kaia Iva

sotsiaalkaitseminister, Isamaa ja Res Publica Liit

Vaatamata hoolsale töötegemisele pole sageli täiskoha eest saadava palgaga lihtne toime tulla. Väikese ja keskmise palga puhul maksuvaba määra tõstmine jätab rohkem raha kätte just neile, kellele iga euro on võrreldes palga suurusega suhteliselt suure kaaluga, uus süsteem teeb meie ühiskonna solidaarsemaks.

On aga selge, et muudatused maksusüsteemis ja pensionite arvutamisel tekitavad eakates palju küsimusi ja muret. Riigi ja omavalitsuste kohustus on teha endast olenev, et luua väärikas eas inimestele toimetulekuvõimalused ning kogu selgitav ja vajalik info.

On aga selge, et muudatused maksusüsteemis ja pensionite arvutamisel tekitavad eakates palju küsimusi ja muret. Riigi ja omavalitsuste kohustus on teha endast olenev, et luua väärikas eas inimestele toimetulekuvõimalused ning kogu selgitav ja vajalik info.

Julgustan kõiki pöörduma ka sotsiaalkindlustusameti poole täiendava teabe saamiseks, et kõik laabuks.

Sellest aastast kehtib kõigile ühesugune maksustamise süsteem. Sageli on segadust tekitanud see, et seni oli pensionäridele tavalistest töötajatest soodsam süsteem (eelmisel aastal oli pensionäridel maksuvaba 416 eurot = 180 + 236), aga nüüd maksusüsteem ühtlustus ja alates 2018. aastast on maksuvaba kuni 500 eurot, mis kehtib ühtmoodi nii tavalisele töötajale kui ka pensionärile.

Eestis on kehtinud põhimõte hoida keskmine pension tulumaksuvaba.

Pensionid on Eestis olnud maksustatud alates 2002. aastast ja umbes pooled pensionäridest on oma sissetulekutelt ka tulumaksu maksnud. Kui töötava pensionäri keskmine kuu sissetulek (pension + palk) on kuni 1200 eurot, on tulumaksuvabastus 500 eurot kindel.

Kuhu peaks töötav pensionär 500 euro kohta tulumaksuvabastuse avalduse tegema? Kui pensionär ei ole 2017. aastal töötanud, ei pea ta pensionist maksuvaba tulu arvutamiseks avaldust esitama. Sotsiaalkindlustusamet arvestas sellest aastast nende pensionidele automaatselt maksuvaba tuluga.

Kui pensionär ei soovi, et sotsiaalkindlustusamet tema pensionist maksuvaba tulu arvestaks, siis sellest tuleks sotsiaalkindlustusametile teada anda kas telefoni, e-posti, posti teel või klienditeeninduses.

Töötav pensionär otsustab ise, kas esitab maksuvaba tulu avalduse sotsiaalkindlustusametile, tööandjale või mõlemale (sotsiaalkindlustusametile ja tööandjale, kui nii pension kui ka palgatulu on kuus alla 500 euro).

Kui inimene rakendab maksuvabastust 500 eurole kuus üksnes tööandja poolt, siis kuulub pension esimesest eurost tulumaksustamisele.

Avalduse esitamisel peab töötav pensionär silmas pidama, et kokku saab tal igakuine maksuvabastus olla ikka seaduses ette nähtud suuruses (kokku 500 eurot kuus).

Alates selle aasta jaanuarist maksame ühele vanemale iga lapse kohta, kes on sündinud enne 2013. aasta 1. jaanuari ning keda ta on kasvatanud vähemalt kaheksa aastat, ühe pensioni aastahinde (praegu 5,767 eurot) suurust igakuist pensionilisa. Seega varasemaga kokku saab üks vanematest iga lapse kohta kolm pensioniaasta suurust pensionilisa.

Selle muudatuse maksumus on kokku 30 miljonit eurot. Laste eest, kes on sündinud hiljem, teeb riik sissemakseid II pensionisambasse või selle puudumisel maksab pensionilisa.

Alates eelmisest aastast makstakse vanaduspensionärile, kes elab Eestis rahvastikuregistri andmetel üksi, täiendavalt toetust 115 eurot kord aastas.

Kui eelmisel aastal maksti seda siis, kui pension oli alla 470 euro, siis sel aastal neile, kelle pension on alla 490 euro. Pensionär ei pea toetust taotlema, vaid toetus makstakse rahvastikuregistri andmete põhiselt, seega on oluline, et kontrolliksite need andmed üle nii, et 31. märtsiks oleksid rahvastikuregistri andmetes kõik muudatused tehtud.

Kellel on täiendavaid küsimusi, siis tasub helistada infotelefonil 661 0551 ja toetuse saamise tingimusi vajadusel täpsustada, võib ka kirjutada sotsiaalkindlustusametisse yksielavad@sotsiaalkindlustusamet.ee.

Eelmise aasta  5. oktoobril maksti üksi elava pensionäri toetust 83 749 inimesele summas 9,6 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles