Eestlased suudavad rahvusliku rikkuse heaoluks pöörata

Birgit Itse
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgamaa tantsupidu Valga keskstaadionil.
Rahvatants, tantsijad, taidlejad, tantsur
Valgamaa tantsupidu Valga keskstaadionil. Rahvatants, tantsijad, taidlejad, tantsur Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees
  • Eesti edestab naaberriike Lätit ja Leedut
  • Arvesse võeti kümme parameetrit

Eesti on maailmas 25. kohal näitaja poolest, mis iseloomustab riikide suutlikkust pöörata rahvuslik rikkus oma kodanike heaoluks, selgub USA konsultatsioonifirma The Boston Consulting Group (BCG) läbiviidud uuringust.

Maailma riikide esikolmiku moodustavad Norra, Šveits ja Island. Eestiga võrdne skoor oli  Kataril ja Portugalil, kuid nende sissetulek inimese kohta oli suurem ja nad olid indeksis asetatud Eesti järele.  

Uuringu metoodika kohaselt tähendaks skoor 100, seda, et riigi heaolu tase vastaks täpselt rahvusliku rikkuse tasemele. Sellest väiksem näitaja kirjeldab olukorda, kus heaolu on väiksem kui sissetulek lubaks ning 100-st suurem näitaja iseloomustaks olukorda, kus heaolu tase oleks kõrgem kui sissetulek eeldaks.

Analüüs hõlmas 152 riiki ja selgus, et riigid, mis suutsid oma rikkuse paremini kodanike heaoluks pöörata, kaldusid olema ka kiirema majanduskasvuga ning vastupidavamad vapustustele, tulles kiiremini välja 2008.-2009. aasta finantskriisist, märkis BCG.

Eesti naaberriikidest Soome oli 8. kohal, Leedu oli 34., Läti 36., Venemaa 59. kohal punktiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles