Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

* Reede keskpäeval andis Paide linnapea Priit Värk Ülejõe staadionile püstitatud stardikaare all lähte esimesele Südamelinna jooksule. Üle 800 osaleja seas silkas rajale ka meer ise. Kui stardist oli kulunud 17 minutit ja 35 sekundit, oli lõpusirgel näha esimest jooksjat. See oli Martin Adusoo. Poole jooksu ajal kohale jõudnud Eesti kettaheitekuulsus Gerd kanter hindas jooksu toredaks algatuseks.

*Türi lasteaia Kesklinna majas asuvast kolmeaastaste Mõmmi-Jõmmikute rühmast ei leia komme ega šokolaadi. Selle asemel maiustavad mudilased mõnuga sügavkülmast võetud põldmarjadega. Türi lasteaia tervisetöötaja Mariana Väärtnõul on hull mõte: muuta kogu Türi lasteaed kommivabaks. Ta lootis, et nii-öelda kommivabaks õnnestub teha kõik rühmad, kuid praegu on siiski katserühmi üks: Kesklinna majast Mõmmi-Jõmmikud ehk kolmeaastased, kelle toitumisharjumused on algusjärgus ja neid on hea kujundada.

*Kui paidelane Anti Aasma arutab vendadega, et võiks midagi huvitavat teha, siis ei mõtle nad autosõidust Valga-Valka, vaid mõnest põnevast matkast. Näiteks ümber Mont Blanci mäeaheliku kõndimisest. Vennad Marko, Anti ja Aivar Aasma on kõik matkapisikust nakatunud. Käivad üksi, kahekesi ja ka kolmekesi. Mont Blanci mäeaheliku ümber kulgeva 170kilomeetrise raja võtsid nad kolmekesi ette juuli kahel viimasel nädalal. Nad pole pühapäevamatkajad, kes võtavad kaasa kerge piknikuvarustuse, vaid mehed, kes kannavad kogu kümnepäevase matka vältel varustust seljas, sealhulgas telke ja magamiskotte, ning ka kahe päeva toiduvaru on neil kogu aeg olemas.

*Türi töökeskus pakkis tervisekeskuse ruumes asjad kokku ja alustas tegevust endise politseimaja garaažis. Eile oli uue alguse puhul soolaleivapidu. Töökeskuse uues hoones tegutseb iga päev 13 inimest, kellest kümme on pikaajalise kaitstud töötamise teenusel. See tähendab, et nad pole oma tervisest tuleneva erivajaduse tõttu võimelised töötama tavalistes tingimustes avatud tööturul, kuid kaitstud tingimustes võimaldatakse neil täita võimetekohaseid ülesandeid neile sobivas keskkonnas.

*Möödunud nädalast alates on nutitelefonide omanikel võimalik Järva valda endaga alati kaasas kanda, sest vallavalitsus tuli välja nutirakendusega, mis võimaldab kiiresti ja lihtsalt elanikega suhelda. Äpis saab vaadata uudiseid, tutvuda üritustega ja olla vallavalitsusega kontaktis vallamajja minemata. Samuti teavitavad vallaametnikud elanikke toimingutest ja erakorralistest sündmustest. Järva valla äpp on Eestis esimene omataoline.

*Kui otsida Cambridge’i sõnaraamatust tähendust sõnale «vabadus», siis selgub, et see on õigus ilma piiranguteta teha, öelda ja mõelda kõike, mida heaks arvad. Mis saab aga siis, kui anda 21 Eesti kaasaegsele kunstnikule ülesanne luua teoseid, mille ainus suunis on märksõnad «vabadus» ja «litograafia»? Tulemus on täpselt 21 eriilmelist teost, mille kõigi taga on täielikult isesugune vabaduse tõlgendus. Teisipäeval avas kunstnik Jaak Visnap Paide muusika- ja teatrimajas kunstinäituse «21. sajandi vabadus», mis annab võimaluse piiluda tuntud Eesti kunstnike hingeellu ja mõista, kuidas neist igaüks vabadust näeb.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles