Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Anne Põder
Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

*Eile algas A.H. Tammsaare muuseumis Vagamäel teatrisuvi esietendusega «Kuidas kaevata kraavi?». Tegemist on Paide Teatri lavastusega, mida etendatakse soovi korral muuseumit külastavatele rühmadele. 

Tammsaare muuseumi pedagoog-programmijuht Kristi Kirss ei pea end väga suureks teatriskäijaks, kuid tunnistas, et on Tammsaaret näinud ilmselt iga nurga alt. Sel korral nägi ta mängu klassika ja mitteklassika piiril. «Sel korral polnud tegemist klassikalise tükiga. Oli omajagu uudne, aga mitte nii uudne, et see hirmutaks. Pigem ärgitas rohkem iseennast etendusse kaasama,» lausus ta.

Kirsile meeldis see, et teater suhestus koolinoorega ja tõi esile need küljed, miks on Tammsaaret lugeda keeruline ja mida ta on isegi märganud: igav, teine tegevusaeg, tööd, mida enam ei tehta.

*Mullu novembris hakkas Türi vallavalitsus pakkuma kuni 40aastastele koduostjatele toetust. Et see osutub menukaks ja valla aastaeelarves selleks ette nähtud raha juba nelja kuuga otsa saab, seda ei osanud vallajuhid oodata. Türi abivallavanem Elari Hiis ütles, et kui 2018. aasta kahe viimase kuuga rahuldas vallavalitsus kuus taotlust summas 37 500 eurot, siis selle aasta esimese nelja kuuga on määratud 18 taotlust summas 104 164 eurot. Kuna selle aasta eelarves oli kodutoetusteks ette nähtud 100 000 eurot, siis pidi volikogu esimese lisaeelarvega andma fondi täiendavalt 100 000 eurot.

*Maa-ameti turuülevaade näitab, et võrreldes 2017. aastaga on haritava maa hektari mediaanhind tõusnud kõikides maakondades peale Järvamaa, kus see on 8,9 protsenti langenud. Üks hinnalanguse põhjus võib olla asjaolu, et möödunud aasta oli põllumeestele erakordselt raske.

Estonia OÜ juhatuse liige Ain Aasa on viimase aasta-paari jooksul maad ostnud. Aasa ei väida, et statistika valetab, aga ta usub, et hinnalanguse taga on üksikud odavamad tehingud. Üldiselt pole põllumaade hind tema meelest siiski langenud. Aasa märkis, et oma rolli mängib hinna kujunemise juures kindlasti ka see, kas osta maad otse omanikult või vahendaja kaudu.

*Kaheksa Paide gümnaasiumi noort tegid koolitööna kavandi, mis ei jäänud üksnes paberil head hinnet ootama, vaid jõuab ka pärisellu. Nii näeb peagi Paide linnaruumis lauatennise­laudu, pinkkiike, rippkiike ja valgusketti. Kavandi «Paide noortele» algataja ja juht Sten Perillus märkis, et eesmärk on muuta linnaruum noortele huvipakkuvamaks. «Kui päris aus olla, siis pole Paides kuigi palju kohti, kus vabal ajal koos olla ja mõnusalt aega veeta. Kogunemiskoha on saanud turg, kultuurimaja parkla, Selveri pingid, mis ilmselgelt pole kooskäimiseks kuigi sobivad,» selgitas ta.

Samas on teiste linnade ja alevike kogemused Perilluse ütlust mööda näidanud, et vaba õhu lauatenniselauad on noorte seas menukad. «Tore, kui neid oleks ka Paides. Just sellele oma kavandi esmalt üles ehitasimegi,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles