Juhtkiri: Järvamaa vajab terveid ettevõtteid

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa

Viimastel kuudel tuleb nii Eesti kui ka maailma meedias positiivset majandusuudist otsida lausa tikutulega. Pangad kõrbevad, tehased sulgevad uksi, töötus purustab rekordeid on teemad, millest kirjutatakse päevast päeva.


Tänasel majanduslehel on meil heameel tunnistada, et Järvamaa tööstuse ühe lipulaeva, Imavere saeveski käsi käib rahuldavalt ja koondamisi pole plaanis. Kui veel aasta tagasi poleks selline uudis olnud avaldamist väärtki, siis nüüd on tegemist üle pika aja ühe kõige positiivsema majandusartikliga.


Kuigi Imavere saeveski on Eesti mõistes tõeline hiiglane, paistab ettevõte silma paindlikkusega ja küllap see ongi üks senise edu põhjusi. Nagu ütleb ettevõtte juht, on saeveski nagu kolme jalaga taburet: kui üks jalg kaob, siis pikali veel ei kuku.


Loomulikult pole üleliia põhjust hõisata ka Imavere saeveskil, sest seegi ettevõte on üks pisike killuke suurest majandusest ja kui kõigi elu veereb allamäge, on vastassuunas rühkida ülimalt raske.


Kui eelmistel aastatel ostsid suured saeveskid ka suveks palki kokku, siis tänavu loodavad tööstused, et palgihind hakkab kukkuma. Saeveskitele on see muidugi hea uudis, kuid paljudele talunikele taas üks raske hoop.



Raskel ajal ei tasu silma kinni pigistada ja endale korrata, et minuga midagi ei juhtu – pankrot mind ei puuduta. Selle asemel tuleb kõigeks valmis olla. Teades, miks ja kuidas asjad juhtuvad, on lihtsam halba seisu vältida või sellest välja tulla.


Seepärast soovitab Järva Teataja ettevõtjatel kinni haarata igast tasuta nõustamis- ja koolitusvõimalusest, mida praegu pakkuda on. Näiteks homme kell 18 räägitakse Paide raekojas saneerimisseadusest ja pankrotiseadusest, seminar on mõeldud kõigile Järvamaa ettevõtjatele.


Ehk nagu toonitas Järvamaa arenduskeskuse ettevõtluskonsultant Saima Piisner: Järvamaa majandus, nagu ka võlausaldajad ja ettevõtete töötajad, vajavad terveid ettevõtteid ning loodetavasti on ka raskusi ületada võimalik.


Igal juhul soovitas ta ettevõtjatel pidada raskuste tekkides nõu valdkonna ekspertidega (audiitorid, finantsnõustajad, advokaadid), sest ka väiksemad nüansid võivad vägagi kaalukaks osutuda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles