Juhtkiri: Loodust tuleb austada

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa

Majandusbuumi ajal sattusid paljud inimesed tarbimishullusse, mis lisaks rahakotile polnud kasulik ka loodusele.

Küllap on olete avastanud, et köögisahtel on kilekottidest pungil ja elektriarved aina paisuvad, sest on ostetud igasugu vidinaid, mis elektri jõul meie ellu mugavusi toob.
Nüüd on majandussurutis pannud meid varasemast rohkem raha lugema ja õnneks on sellest kasu ka looduskeskkonnale.

Ei ole vaja ju poest osta pakendatud kallist vorsti, kui lihaletis keeratakse see jupp paberisse. Plahvatuslikult on kasvanud kauplustes vee müük. Selle asemel, et osta joogivett, mida veetakse kohati kuni tuhandete kilomeetrite tagant, võiks osta koju korraliku veefiltri ja siis kõlbab ka kraanivesi juua. Et maitse parem oleks, võib veekannu külmikusse pista ja paar sidrunilõiku teeb joogipoolis veelgi maistvamaks.


Niisuguseid nippe on sadu ja tuhandeid, mida me kõik teame, aga kahjuks lööme sageli käega ja läheme lihtsamat teed.
Küllap hakkab meie majandus varem või hiljem kosuma, mis suureneb taas keskkonnareostust. Nii on igati tervitatav, et koolid pööravad rohelisele mõtteviisile järjest suuremat tähelepanu. Küllap oskab kasvav põlvkond suhtuda loodusse juba suurema austusega. Kui koolid seati energiasäästlikkuse poolest pingeritta, leidsid tunnustamist ka Laupa ja Vodja kool Järvamaalt.

Järva Teataja arvates on kiiduväärt Laupa koolis tegutsev energiapatrull, kuhu kuuluvad õpilased hoiavad silma peal, et koolis ei põleks asjatult tuled ega raisataks mõnel teisel viisil energiat. Oma tegemiste ja energiasäästliku maailmavaate tutvustamiseks tegid Laupa õpilased isegi blogi, et nende teadmistest saaks ka teised kasu lõigata.


Niisuguste ettevõtmiste puhul on küllalt tavaline, et teismeline laps on keskkonnahoiu teemadega paremini kursis kui nende vanemad, kes kasvasid üles ühiskonnas, kus rämps rändas prügimäele ja pikemat juttu sellest ei tehtud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles