Kontrollige aegsasti digilevi kvaliteeti

Kristo Kivisoo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Pihel
Jüri Pihel Foto: Toomas Huik.
Jüri Pihel

Eesti digitaaltelevisioonile ülemineku valitsuskomisjoni juht

Kuigi tavaantenniga vaadatava analoogtelevisiooni väljalülitamiseni on jäänud pool aastat, palub digilevi valitsuskomisjon televaatajatel aegsasti kontrollida, kas nende kodukohas on digilevi signaal piisava tugevusega ja katuseantenn sobib digitelevisiooni vastuvõtuks.

Ärge jätke üleminekut
viimasele hetkele

Eelmise aasta kolmandas kvartalis jõudis digitele­visiooni vaatavate perede arv 197 000-ni ning tavaantenniga analoogtelevisiooni vaatavate kodude hulk kukkus esimest korda alla 100 000.
Viimane moodustab telerit omavatest Eesti peredest 17%, kes peavad endale hiljemalt 1. juuliks kuue kodumaise telekanali tasuta vaatamiseks hankima digiboksi või sisseehitatud digiboksiga teleri.
Alternatiivina on neil peredel võimalik liituda mõne tasulise televisiooniteenuse pakkujaga, olgu see siis kaabel-TV, satelliit-TV, IPTV või tasuline maapealse leviga digitelevisioon.

Enamasti tähendab digipööre televaatajale ainult digiboksi ühendamist antennikaabli ja teleri vahele, seadme sisselülitamist ning kanalite otsingut vastavalt seadme kasutusjuhendile.
Üleminekut digilevile pole tark jätta viimasele hetkele, sest vahel võib vajalikuks osutuda katuseantenni kohendada. Kõige lihtsam on lülitada selleks digiboks näiteks ETV kanalile ning kuvada menüüst teleriekraanile signaali tugevuse ja kvaliteedi näitajad.
Nüüd tuleb antenni pöörata aeglaselt seni, kuni leitakse asend, kus signaali kvaliteedinäitaja on kõige parem. Selles asendis tuleb antenn tugevasti fikseerida.
Enne antennile parima suuna ja kõrguse otsimist tuleb veenduda, et nii antenn kui ka kaablid-ühendused on korras. Kui kaabel on aastakümneid kasutusel olnud, tuleks see uuesti antenni külge ühendada või uus kaabel vedada.

Samuti tuleks üle kontrollida antennipistik. Digilevi komisjon soovitab kasutada tugeva ehitusega ridaantenni, telesaatjale lähemal sobivad ka nn kuusepuud ehk logoantennid. Kui kusagil kasutatakse veel nn poola restantenni, tuleks see esimesel võimalusel välja vahetada.
Kui jutt antenni kohendamisest tundub keeruline, paluge abi mõnelt tehnikateadlikumalt sugulaselt või tuttavalt.
Enamasti saab kõigi nende töödega hakkama ilma insenerihariduseta ning antennipaigaldusfirmade poole tuleb pöörduda ainult keerukamatel juhtudel, näiteks kortermaja antennisüsteemi ümberehitamiseks või vanade filtervõimendite asendamiseks.

Varasem digilevi proovimine võimaldab üles leida ka võimalikke auke digi-TV levialas ning need aegsasti enne analoogtelevisiooni väljalülitamist likvideerida.
Nimelt ehitatakse uut telesaatjate võrku nii, et saatjate asukohad määratakse arvutisimulatsiooni abil ning alles pärast võrgu töölepanekut saab mõõta selle toimimist praktikas.
Raadiolainete levimist pole täielikult võimalik teoorias ette plaanida, sest raadiolevi sõltub peale saatejaamade ka maastikust, ilmastikust, taimestikust ja muudest teguritest.

Televaatajate tagasiside aitab leviauke likvideerida
Praegu ongi käimas digilevi­võrgu kvaliteedi parandamine: alates suvest on televaatajate tagasiside alusel kõikjal üle Eesti mõõdetud digilevi signaali tugevust ja kvaliteeti, lisatud kriitilistesse kohtadesse täiendavaid väikese võimsusega telesaatjaid ning suurendatud olemasolevate saatjate võimsusi.
Seepärast oleme väga tänulikud televaatajatelt abitelefoni 17101 ja veebilehe www.digilevi.ee kaudu saadud tagasisidele, mis aitab võimalikke leviauke kiiremini likvideerida, et Eesti üleminekul digitaaltelevisioonile 2010. aasta 1. juulil oleks levikvaliteet laitmatu.

Lõpetuseks: mis digilevile üleminek maksma läheb? Digibokside hinnad algavad täna 1000 kroonist ning kindlasti tuleks eelistada Digilevi ühilduvusmärgiga seadet. Lisaks võib paarsada krooni kuluda uue antenni ostmisele juhul, kui vana katuseantenn digilevi vastuvõtuks ei sobi. Oluline on aga silmas pidada, et kõik need on ühekordsed kulud. Selle väikese investeeringu tulemusel saate edaspidi tasuta vaadata viite kodumaist digikanalit - digilevis on tasuta nähtavad ETV, ETV2, Kanal 2, TV3 ja Kanal 11. Nende telekanalite vaatamiseks pole teil vaja liituda ühegi teenusepakkujaga ning maksta igakuiselt telepildi vaatamise eest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles