Järvamaa muuseum kogub August Roosilehe pärandit

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
August Roosilehe kavandi järgi valmistatud mööbel.
August Roosilehe kavandi järgi valmistatud mööbel. Foto: Järvamaa muuseumi kogu

Järvamaa muuseumi teadusjuht Ründo Mülts andis teada, et muuseum ootab septembris avatava näituse tarvis igasugust teavet Paides elanud ja tegutsenud kunstniku August Roosilehe kohta.

Mülts selgitas, et muuseumil on kavas septembris avada näitus «Eestimaa Pariis – tuntud paidelased ajast aega», mille tarvis on neil puudu palju olulist teavet kuulsa kunstniku kohta. 

Mülts tõdes, et Paides tegutsenud kultuuri- ja ühiskonnategelased on aastakümnete jooksul mõjutanud kohalikku kogukonda. Neist mitmed on leidnud jäädvustamist ka Eesti kultuuriloos. Kuna tänavu möödub 725 aastat linnaõiguse andmisest Paidele, oleks sobilik meenutada neid, kes Paidega seotud või Paidest pärit.

Septembris avatava väljapaneku keskmes on 1920-1930ndatel Paide kultuurielu mõjutanud kunstnik August Roosilehe pärand. «Kuigi viimastel aastakümnetel on Roosilehe elukäik ja looming tähelepanu pälvinud, on siiski veel mitmeid valgeid laike kunstniku elust ning tema pärandi saatusest,» tunnistas Mülts. Jätkuvalt on teadmata Roosilehe haua asukoht ning täpne surmakuupäev. Samuti puudub teave tema kavandatud niinimetatud punase koolimaja õpetajate toa mööbli saatusest.

Kuna August Roosilehe kunstiteoseid leidub ka eraisikute valduses, kogub Järvamaa muuseum teavet viljaka kunstimehe pärandist. Infot oodatakse telefonil 56682165 või meiliaadressile info@jarvamaamuuseum.ee.

Mülts ütles, et muuseum jääb lootma heade inimeste abile, et üheskoos jäädvustada teeneka paidelase mälestust. «Erakogudest pärinevad kunstitööd  tagastame omanikele näituse lõppedes,» lubas ta.

Paide linna sünnipäevale pühendatud näitus «Eestimaa Pariis – tuntud paidelased ajast aega» avatakse Järvamaa muuseumis  16. septembril.

Koostöös Paide linnavalitsuse, Paide kultuurikeskuse ja linnakodaniku Aare Kalvikuga paigaldatakse vana rahvamaja ette August Roosilehele ning Ants ja Helve Viidalepale pühendatud mälestuspink. Samas avatakse Paide kultuurikeskuses Viidalepa mälestusnäitus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles