Oht: muutlikud ilmaolud mõjutavad jää tugevust

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kristo Kivisoo / Järva Teataja

Päästeamet tahab tähelepanu pöörata jääoludele nii merel kui ka siseveekogudel. Muutlikud ilmaolud, soe õhutemperatuur mõjutavad oluliselt jää tugevust.

 

Lääne päästekeskuse ennetaja Eva-Mari Rand rõhutas, et  jäänaasklid, navigatsioonivahendid ning laetud akuga mobiiltelefon peaksid igal õigel kalastajal kaasas olema. „Seda ka siseveekogudel! Vette kukkudes on oluline kiiremas korras sealt välja saada ning just jäänaasklid on selleks parimad. Navigatsiooniseadmed on vajalikud, et oma asukohta määrata, kui peaksite eksima ja mobiiltelefon loomulikult selleks, et saaksite endale ohus olles abi kutsuda,“ selgitab Rand abivahendite olulisust.

Rand pani ka lapsevanematele südamele, et nad tuletaksid lastele meelde nõrga jääga kaasnevad ohud ning võimalikud tagajärjed. “Tulekul on nädalavahetus ja lastele rohkem vaba aega. Rääkige neile mille pärast ei ole õige praeguste ilmaoludega jääle uisutama või mängima minna. Selgitage lisaks, mida ohus olles ette võtta ja kuidas käituda, kui nähakse kedagi abi vajamas,“ soovitab ennetaja.

Nõuandeid ohutuks jääle minekus ja olukorraks, kui olete õnnetusse sattunud, leiab https://www.rescue.ee/et/kodanikule/veeohutus/jaaohutus.html

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles