Kuulus trompetist esineb Türi kevadfestivalil

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
TRT01: TROMPET :TARTU, EESTI, 02FEB05 -  
Pildil trompet.
ko/Foto KAIDO OTSING
TRT01: TROMPET :TARTU, EESTI, 02FEB05 - Pildil trompet. ko/Foto KAIDO OTSING Foto: KAIDO OTSING/PM/SCANPIX BALTICS

Kontserdiga Kölni Filharmoonias tähistab maikuus oma 60. sünnipäeva saksa trompetist Markus Stockhausen. 

Stockhausen on pika, mitmepalgelise muusikukarjääri jooksul nii esitaja kui heliloojana osalenud kõige erinevamates projektides ning pälvinud rahvusvahelist tähelepanu oma kontsertide ja ECM märgi all ilmunud  CD-salvestustega. Aktiivne koostöö seob teda Euroopa jazzi tippudega, ta tegutseb paralleelselt nii klassikalise kui nüüdismuusika areenil. Aastal 2010 rajas Markus Stockhausen Rahvusvahelise Intuitiivse Muusika Akadeemia, kus toimuvad erinevad meistrikursused, worksho’id. „Intuitiivne muusika“, on termin, mille võttis möödunud sajandi kuuekümnendatel aastatel kasutusele tema isa Karlheinz Stockhausen, helilooja ja elektroonilise muusika pioneer.

4. juunil esineb Stockhausen koos pianist Florian Weberiga Türi Kevadfestivalil kontserdikavaga „Inside Out“.

„Stockhausen on briljantne muusik: teda iseloomustavad veatu intonatsioon, kristallselge, vibraatovaba toon, intuitiivne loominguprotsess ja pastelsed kõlapildid. Pehmelt hingab ta pilli sisse sisutihedaid meloodiad, võtab need siis jälle osadeks lahti ning liigendab täpse loogikaga uuesti ümber. Weber, kes on tema kaaslaseks nendes muusikalistes metamorfoosides, järgneb talle keerukate, kuid mitte pealetükkivate akordijärgnevustega.“ Nii kirjeldas kontserdiprogrammi „Inside Out“ saksa ajakirjanik Ekkerhard Böhm.

Eesti publik on Markus Stockhausenit kuulnud ka 2004. aasta „Jazzkaare“ kontsertidel, kus ta esines koos ERSOga.

Lisaks Stockhausen-Weberi duole kuuleb ja näeb 2.-4. juunil toimuva XI Türi Kevadfestivali raames rohkelt teisigi kõrgetasemelisi ja huvitavaid esinejaid. Üles astuvad suurt rahvusvahelist tähelepanu pälvinud Duo Foyle-Štšura, Tallinna Kammerorkester, pianist Viola Asoskova ning Anu Lamp lastekontserdiga „Sipsik“, barokkansambel „Floridante“ ja sopran Maria Valdmaa, trio Lutsoja-Otsman-Liiberg ning kirjanik ja kunstnik Mathura. Toimub ka tavapärane loodusretk ning vaatamiseks on väljas festivali patrooni Fred Jüssi fotonäitus „Kivimustrid“.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles