Väätsa Agro võib saada uued omanikud

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eelmisel suvel arutati Väätsal, kuhu ehitada hiigellaut 2000 lehma tarvis, et tootmist tõhustada, nüüd on madal piimahind investeeringud peatanud ja Väätsa Agro aktsiad müügis.
Eelmisel suvel arutati Väätsal, kuhu ehitada hiigellaut 2000 lehma tarvis, et tootmist tõhustada, nüüd on madal piimahind investeeringud peatanud ja Väätsa Agro aktsiad müügis. Foto: Kristo Kivisoo

Väätsa Agro omanikele firma ostuks laenu andnud Hanseatic Capital Estonia OÜ paiskas põllumajandusettevõtte aktsiad müüki, kuid senised omanikud lubavad müügi peatada.

Väätsa Agro üks omanikke Alo Lillepea selgitas, et põllumajandusettevõtte ostuks võtsid nad toona laenu Hanseatic Capital Estonia OÜst ja laenu tagatiseks jäid ettevõtte aktsiad.
Nüüd on laenuandja pannud avalikule enampakkumisele ligi kolm miljonit aktsiat ehk peaaegu kogu Väätsa Agro aktsiakapitali.

Müügist ei võida keegi

Lillepea kinnitas, et vaidlustab aktsiate müügi, sest sellest sammust ei võida keegi. «Praegu on nende aktsiate müügiks kõige ebasobivam aeg,» põhjendas ta.
Lillepea ennustas, et kui praeguses turuolukorras Väätsa Agro maha müüa, saab Hanseatic Capital natuke raha tagasi, kuid omanikud jäävad päris tühjade kätega ja kaotavad needki kümned miljonid kroonid, mille on ettevõttesse investeerinud.

Lillepea tunnistas, et ei kahetse Väätsa Agro ostu ja usub endiselt, et pikas perspektiivis on tegemist eduka ettevõttega.
Sellest hoolimata kardab Lillepea, et kui Hanseatic Capital õnnestub Väätsa Agro siiski müüki panna, õiget hinda selle eest ei saa. «Praegu on palju kohti, kus teenib raha tagasi kiiremini ja  kindlamalt,» sõnas ta.
Lillepea kinnitas kohalikele elanikele, et olgu lõpptulemus milline tahes, Väätsal haritakse põlde ja kasvatatakse loomi ikka edasi.

Estonia OÜ juhatuse esimees Ain Aasa ütles, et on kolleegidega Väätsa Agro müüki arutanud, kuid midagi kindlat öelda ei oska, sest pole üksikasjadega kursis.
Kuigi Estonia on varem väiksemate ühistute arvel suurenenud, kinnitas Aasa, et Väätsa Agro vastu huvi ei tunne.
Väätsa Agro pole Aasa hinnangul siiski halb kaup ning kui kellelgi on praegu raha palju ja ta tahab seda pikaajaliselt investeerida, tasuks võimalust kaaluda. «Kiiret tulu pole sealt loota, see on ikka pika vinnaga ettevõtmine,» lisas ta.

Paar aastat tagasi müüsid Väätsa Agro suuromanikud 56 protsenti osakuid hinnaga 77 miljonit krooni, siis ületas ettevõtte väärtus saja miljoni krooni piiri.
Aasa ei tahtnud Väätsa Agro uut hinda pakkuda, kuid tema hinnagul on see paari aastaga mitte tõusnud, vaid kukkunud.

Väätsa Agro käekäik
on vallale oluline

Põhjus ei peitu tema selgitust mööda mitte ettevõttes, vaid piimahinna languses ja üldises majandusseisus.
Aasa tunnistas, et piimahinna kukkumise tõttu on piimatootjad praegu raskustes, kuid ta ei usu, et see viib pankrotilaineni ja omanike vahetuseni. «Küllap tullakse ikka toime,» lisas ta.
Väätsa vallavanem Kaja Sepp ütles, et Väätsa Agro aktsiate müük valla ega tema elanike käekäiku ei mõjuta, küll oleneb palju sellest, kuidas uued omanikud ettevõtet juhtima hakkavad. «Kas töötajaid koondatakse või laiendatakse hoopis tootmist – need on kõige tähtsamad küsimused,» täpsustas ta.

Sepa ütlust mööda on vallavalitsus seni põllumajandusettevõtte juhtidega hästi läbi saanud ja koostöö on sujunud.
Väästa Agro käekäik on Sepa selgitust mööda oluline kogu vallale seetõttu, sest suurimalt tööandjalt laekub 35 protsenti üksikisiku tulumaksust.

TEAVE

Hanseatic Capital Estonia OÜ müüb avaliku enampakkumise teel ligi kolm miljonit aktsiat ehk peaaegu kogu Väätsa Agro aktsiakapitali. Väätsa Agro lihtaktsia nimiväärtus on kümme krooni, müüdavate väärtpaberite hulk 2 964 290 aktsiat.
Aktsiate nimiväärtus on  29 642 900 krooni, mis moodustab ligi 97,85 protsenti aktsiaseltsi Väätsa
Agro aktsiakapitalist. Aktsiad on registreeritud Eesti väärtpaberite keskregistris.
Enampakkumise viib läbi MAQS Law Firm Advokaadibüroo OÜ ja kirjalikud pakkumised tuleb esitada 11. mai kella 15ks advokaadibüroo MAQS aadressil. Pärast kirjalikku enampakkumisvooru tuleb täiendav suuline enampakkumisvoor. (Äripäev)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles