Eelarve vastuvõtt tekitas pingeid

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paide linnavolikogu
Paide linnavolikogu Foto: Tiit Reinberg / Järva Teataja

Kui Paide linnavolikogu hakkas tänavust eelarvet vastu võtma, tõusid opositsioonis oleva Reformierakonna fraktsiooni liikmed laua tagant püsti ja keeldusid hääletamises osalemast.

Eelarve on tähtsaim dokument, mida volikogu vastu võtab, sest see määrab, mida saab eeloleval aastal linnas ette võtta ja milleks raha ei jagu.

Neljapäevasel istungil oli selgelt tunda, et tegemist on kohalike valimiste aasta eelarvega, kus kõik poliitilised jõud soovivad valijatele meele järele olla ning pingeid ei esine mitte üksnes opositsiooni ja koalitsiooni vahel, vaid ka koalitsiooni sees.

Koalitsiooni kuuluv Sotsiaaldemokraatliku erakonna liige Kulno Klein oli koguni eelarve vastu, sest hetk varem olid koalitsioonikaaslased, Keskerakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu esindajad, tema muudatusettepanekud maha hääletanud.

Kuigi Kleini muudatused ei leidnud toetust, oli ta rahul, et pooled tema ette pandut tänavu linnas siiski tehakse, sest need esitas ka linnavalitsus. «On valimiste aasta ja eks kõik taha näidata, et just nemad tegid selle asja ära,» lisas ta.

Nii Klein kui Reformierakonna volinikud kritiseerisid eelarves enim soovi maksta vahetult enne valimisi eakatele 30 000 eurot, mille jagamise kordagi pole veel olemas.

Reformierakondlane Janno Lehemets selgitas, et eakate toetamise vastu pole keegi, aga kui linna toetus jagada kuude lõikes ära, siis on see kaks eurot. «Eakatele on see väike, kuid linnale kokkuvõttes suur summa,» lisas ta.

Samuti ei mõistnud opositsioon, miks maksta toetust just valimisaastal ja vahetult enne valimispäeva.

Reformierakonna fraktsiooni liige Vilina Hange nimetas tänavust eelarvet poolhaigeks. «Hea, et raha leiti palgatõusuks, kuid investeeringute osa on liiga väike,» sõnas ta.

Isamaa ja Res Publica Liidu volinik Ants Hiiemaa tunnistas, et mõni aasta tagasi investeeris linn võibolla liigagi palju, kuid nüüd on raskest olukorras kokkuhoiuga välja tuldud. Ta lisas, et tänavu tähtsustab eelarve inimesi, sest kavas on suurendada linna palgal olevate töötajate sissetulekut.

Paide linna tänavuse eelarve kogumaht on 8 928 818 eurot.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles