Külaraamatukogu valmistub avapeoks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
raamatukogu
raamatukogu Foto: Andrus Eesmaa

Teisipäeval peab Türi valla Änari raamatukogu soolaleivapidu, sest kolis raamatud vanast majast värskelt remonditud ridaelamukorterisse.

Änari elanik Mai Kährik kiitis raamatukogu uut väljanägemist, mida vanaga ei saavat kohe mitte võrrelda. «Kõik on ilusaks tehtud, ruumi küll rohkem pole, aga on soe ja hubane,» lausus ta.

Ka meeldis Kährikule, et raamatukogu paikneb nüüd tema koduga ühes majas, hea käia ajakirju ja raamatuid laenutamas.

Urve Elmik on laenutanud Änari küla inimestele raamatuid ja ajakirju 41 aastat. Veidi vähem aega on raamatukogu asunud vanas eramajas, kus töötingimused ei vastanud lõpuks enam mingitele nõuetele.

Türi vald ostis kuuekorterilisest korrusmajast ühe neljatoalise raamatukogule, laskis Krive Ehitusel selle ära remontida ja teisipäeval ongi kavas teha korralik avapidu.

«Kolmas nädal sätime raamatuid riiulitele,» lausus ta. «Ainult kolm kolimispäeva ongi raamatukogu laenutajaile suletud olnud, kuidas sa saadad inimesed tagasi.»

Raamatuid on kogus 9000 ringis, aastas on raamatukogul võimalik kulutada uute trükiste ostule ligi 20 000 krooni. «Ruumipuuduse üle me ei kurda, ruumi on kahele vallamajast saadud arvutile, mis võimaldavad inimestel internetiga tutvuda,» lausus ta.

Elmiku ütlust mööda ei möödu ühtegi päeva külastajateta. Ajakirjadest on kõige nõutumad Kroonika, Maakodu, Maalehe lisa Targu Talita, Eesti Naine. Lugejaid oli eelmise aasta lõpul 131, osa neist ka ümberkaudu Lokuta, Piiumetsa ja Roovere külast.

Türi abivallavanem Kaido Männilaan ütles, et valla neljast raamatukogust on nüüd kõige uuemad ruumid Änaris, kus olukord oli kõige viletsam. «Maja sadas sisse ja vallal polnud huvi eraomandust remontida,» selgitas ta.

Änari raamatukogu üleviimiseks ostis vald 135 000 krooniga korteri ridaelamus ja selle juurde maad, kuhu eelmisel aastal kerkis valla toel laululava.

100 000 krooni kulus ruumide remondile. «Muudatused ootavad ees Türi–Alliku raamatukogu, kes seoses lasteaia laienemisega kolib koos internetipunktiga esimesele korrusele,» lisas Männilaan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles