Männitalad toetavad Jaapani puumaju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Männilaudadest kokkuliimitud talad vaatab üle liinitööline Janek Kägu, vajadusel lisab liimi ja parandab oksakohad, Imavere talatehase toodangut vajavad aga majaehitajad Jaapanis.
Männilaudadest kokkuliimitud talad vaatab üle liinitööline Janek Kägu, vajadusel lisab liimi ja parandab oksakohad, Imavere talatehase toodangut vajavad aga majaehitajad Jaapanis. Foto: Andrus Eesmaa

Stora Enso Timber otsib Imaveresse liimpuittalatehasesse teise vahetusse töötajaid, täisvõimsusel töölehakkamiseks tuleb käivitada ka kolmas vahetus.

Eelmisel aastal Stora Enso Timberi veidi üle 200 miljoni kroonine investeering on Eesti suurim, mis on tehtud puidu järeltöötlemisse, ehitusse kulus sellest kuuendik. Koos saeveskiga annab talatehas juba praegu tööd rohkem kui 300 inimesele.

Ainus talatehas Eestis

Enne talatehase tootmisjuhiks saamist kaks aastat Imavere saeveskis müügijuhina töötanud Gert Rahnel ütles, et Maru Ehitus alustas 9000ruutmeetrise tootmishoone ehitust eelmise aasta augustis, masinaid hakkasid töölised seadistama aasta algul ja esimesed talad tulid liinilt märtsis.

Tehase tootmisvõimsus on  78 000 tihumeetrit tala aastas, kogu toodang viiakse meritsi Jaapanisse. Arvestades, et ühe Jaapani traditsioonilise puitkonstruktsiooniga majale kulub viis tihumeetrit tala, jagub Imaveres toodetavast aastasest kogusest rohkem kui 15 000 majale.

«Jaapanisse teeme kuue meetri pikkusi talasid, nii lühikesi talasid Euroopa ehitusturul ei kasutata, esimesel aastal on tootmisvõimsus 40 000 tihumeetrit,» täpsustas Rahnel.

Imavere talatehas on Eestis ainus, kes nii lühikesi ja just Jaapani ehitusturule mõeldud talasid valmistab, seepärast ei paku vastvalminud talatehas teistele liimpuiduvalmistajaile konkurentsi.

Maksimumvõimsuse juures vajab talatehas umbes 125 000 tihumeetrit männilauda, millest tehakse 105 – 400 millimeetri laiusi ja 105 – 120 millimeetri kõrgusi talasid.

Kui Imavere saeveski oma toodangust ei jagu, pole välistatud hakata talasid valmistama ka kuusest. Lisaks kodumaisele männile kasutab tehas  Venemaa ja kavatseb kasutada Rootsi männipuud.

Imavere saeveski eelmise aasta tootmismaht oli 380 000 kuupmeetrit, millest 55 protsenti moodustas männi– ja 45 protsenti kuusematerjal.

Vallavanem muretseb

Imavere talatehase kvaliteedijuht Kurmet Paurson arvutas, et tehas toodab täisvõimsusel seitse merekonteineritäit talasid päevas.

Täisvõimsus tähendab ka tööd kolmes vahetuses. Kui eelmisel aastal hakkas tehas töötajaid otsima, tuli Paursoni teada 30 kohale üle paarisaja sooviavalduse. «Kaks kolmandikku leidsime oma saeveskist, sest inimesed soovisid töövaheldus,» lausus ta. «Ülejäänud tulid kas kohapealt Imaverest, ümberkaudsetest valdadest või isegi naabermaakonnast.»

Teise vahetusse on jälle häid töötajaid vaja. Paurson ei muretse, et need leidmata jäävad.

«Väljaõpe on kohapeal, sest Eestis teist sellise tehnoloogiaga talatehast pole,» sõnas ta.

Ühes vahetuses peaks töötama veerandsada inimest, kahes vahetuses kokku seega poolsada. Töö talatehases on jõukohane ka naistele, Paursoni kinnitust mööda ongi 40 protsenti  töötajaist naised. 

Imavere vallavanem Jüri Ellram tunnistas, et kuigi ühest küljest on tal rõõm uuest tehasest ja ettevõtluse arengust, toob see kaasa ka suure mure. «Töökohti tuleb küll juurde, kuid töötajaid mitte,» märkis ta. Ellram selgitas, et lähipiirkond on juba tublide töötajate otsingul läbi kammitud, aga nn distantstöö on ju tegelikult väsitav.« Paraku pole investorid huvitatud maapiirkonnas elamuehitust arendama,» lisas ta.

TEAVE
Stora Enso aastakäive on 12,2 miljardit eurot, tal on 43 000 töötajat 40 riigis. Kolm peamist tootevaldkonda on paber, pakkematerjalid ja puidutooted.
Stora Enso Timberil on kokku 25 saeveskit ja 22 puidutöötlemistehast, ta on suurim puidutööstusettevõte Euroopas ja maailmas esimese kolme hulgas. Baltikumis on Stora Enso Timberil kuus  saeveskit ja viis järeltöötlemistehast. Imavere saeveski on asutatud 1994. aastal.
Allikas: Imavere saeveski

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles