Õlletegu nõuab meistrilt kannatlikkust

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mitmekümneaastase staažiga õllemeister Eduard Laidinen mekib ja hindab silmaga, kui hea koduõlu välja tuli. Mõne päeva pärast annavad sellele oma hinnangu Vao jaanitulele ja külapäevale tulnud, kelle tarvis on õlleankrus valminud peaaegu 60 liitrit kesvamärjukest.
Mitmekümneaastase staažiga õllemeister Eduard Laidinen mekib ja hindab silmaga, kui hea koduõlu välja tuli. Mõne päeva pärast annavad sellele oma hinnangu Vao jaanitulele ja külapäevale tulnud, kelle tarvis on õlleankrus valminud peaaegu 60 liitrit kesvamärjukest. Foto: Andrus Eesmaa

Koduõlle valmistamiseks on tarvis linnaseid või maltoosat, vett, pärmi, magusainet. Kuid et kesvamärjuke hea tuleks, tuleb see kõik õigesti kokku segada ja oodata.

Õlletegemise üks olulisemaid koostisosi on linnased. Saku õlletehase õlletehnoloog Tarmo Tappo sõnas, et üldjuhul eelistavad koduõllemeistrid kasutada maltoosanimelist ekstrakti. Linnaseid poe müügiletilt nii lihtsalt ei leia. «Osa maltoosast võib asendada suhkruga,» lisas ta.

Kindlasti vajab õlletegija pärmi. Tappo teada saab hakkama tavalise pagaripärmiga, kuid mõnes poes on müügil ka õllepärmi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles