Haigekassa soovib haigla eelarvet vähendada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Kui haigekassa omaosalust Järvamaa haigla eelarves veel vähendab, võib see kaasa tuua tasulise eriarstiabi või arstide lahkumise Järvamaalt.

Järvamaa haigla möödunudnädalasel kohtumisel Eesti haigekassa töötajatega tegi haigekassa haiglale ettepaneku eelarvepakkumist senisest protsendi jagu vähendada.


Haigla peaarst Andres Müürsepp ütles, et arutab ettepanekut arstidega ja seejärel saadab haigekassale vastukirja.


Müürsepp selgitas, et juttu oli ravijuhtude arvust ja ravijuhtude maksumusest. «Kui tellitud juhtusid on vähe ja need saavad tehtud, siis tekib küsimus, mis edasi saab, kas siis pannakse uks kinni,» arutles ta.


Müürsepp lisas, et sellele ei oska keegi vastata. Üks võimalus on pakkuda tasulist eriarstiabi. Kui 1. aprillist kehtima hakkavast lepingust haigekassaga on näha, et arstidele töökoormust ei jätku, teeb haigla tasulise vastuvõtu pakkumise.


Müürsepp ütles, et loodab eriarstide tasulise vastuvõtuga venitada nii kaua kui võimalik, sest pole kindel, kui palju oleks praegu niisuguse teenuse tarbijaid. «Võib-olla oleks see lihtsalt rahva ärritamine ja seda ei ole vaja,» sõnas ta.


Müürsepp selgitas, et haigla ei soovi tasulise vastuvõtuga teenida, aga kui arstil jääb tööd väheks, tuleb seda proovida. «Kui tasuline vastuvõtt läbi ei lähe, arstil jääb töö tegemata ja tasu saamata, siis kerikavad küsimused, kas arst tahab siis üldse enam Järvamaal olla või otsib koha, kus tal rohkem tööd on,» arutles ta.


Meditsiinisfäär on Müürsepa ütlust mööda avatud. «Kui arst siin palka ei saa, proovib ta paremat kohta Eestis, ja kui Eestis ei saa, siis läheb piiri taha,» lausus ta.


Küsimusele, kas nii ei teki võimalust, et eriarstiabi Järvamaa haiglast üldse kaob, vastas Müürsepp, et meditsiin pole nagu kauplus. «Kaupluses on selge, et kui ostjaid ei ole, paneb omanik ta kinni ja need vähesed ostjad, kes käisid, jäävad ilma leivata, aga meditsiini reguleerib sotsiaalministeerium,» selgitas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles