Teatrikuu algab esietendusega

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Viimast lihvi laupäeval Pilistvere rahvamajas esietenduvale Williamsi/Mankini lavaloole «28 000 aakrit» annavad Heiki Aren (vasakult), Margus Kastor, Ants, Lili ja Haldi Välimäe. Muidu on osades 11 näitlejat.
Viimast lihvi laupäeval Pilistvere rahvamajas esietenduvale Williamsi/Mankini lavaloole «28 000 aakrit» annavad Heiki Aren (vasakult), Margus Kastor, Ants, Lili ja Haldi Välimäe. Muidu on osades 11 näitlejat. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Laupäeva õhtul tuleb Kesk-Eesti Teatritrupp Pilistvere rahvamajas välja kolmevaatuselise draamaga «28 000 aakrit», et innustada maakonna näiteseltskondi tavapärast sõnateatrit viljelema.

Et nii esietenduse kui ka järgnevate etendustega kõike nii-öelda kätte saada, on trupp läbi elanud 16 täispikka proovipäeva nädalavahetustel, samuti harjutanud kokkumängu rühmiti nädala sees.
Ühele neist olid projektijuht Ants Välimäe, näitlejad Margus Kastor, Heiki Aren, Lili ja Haldi Välimäe kogunenud teisipäeva õhtul esietenduse majja Pilistverre.  

Laupäevaks saab esitusküpseks lavastaja Margus Mankini Williamsi näidendi «Kass tulisel plekk-katusel» ainetel kirjutatud 11 osalisega lavatekst «28 000 aakrit» – vaatajat sügavalt puudutav lugu ahnusest, silmakirjalikkusest, inimeseks jäämisest, peresuhetest.
Trupi näitleja Lili Välimäe tunnistas, et nad on võtnud projekti korras pureda tõelise pähkli: draama kolmes vaatuses tõeliste kostüümide, helitehnika ja valgustusega. «Et elustada harrastusnäitlejate seas tavapärast sõnateatrit,» põhjendas ta. «Eks näis, kuidas läheb, kas inimesed jaksavad kaks ja pool tundi korralikku sõnalavastust kuulata-vaadata.»

Praegu on trupis 12 liiget Pilistverest, Põltsamaalt, Põlvast, Suure-Jaanist, Kohilast, Amblast, Koerust, Albust, Imaverest, Sargverest – kõik enamasti omas näitetrupis lavastajad ja Eesti näitejuhtide teatritrupi liikmed.
Miks niisugust näiteseltskonda oli tarvis kokku tuua, põhjendas Lili Välimäe kui Järvamaa rahvakultuuri spetsialist. «Kui tulin 2007 tööle, jäi ära näitemängupäev. Kutsusin näiteringide juhid kokku, neid tuli ainult kolm: Koerust, Amblast ja Sargverest,» selgitas ta. «Selgus, et näitemänguharrastus oli parasjagu madalseisus, kuigi ajaloost sain teada, et sel on palju pikem tava kui laulu- ja tantsupidudel, vanasti oli näitering maakonna igas rahvamajas.»
Näitering käib koos ikka seal, kus eesotsas on äge juht-fanaatik, mistõttu pakkuski Välimäe välja mõtte neid koondada, umbes samamoodi, nagu tegutsevad koorijuhtide koorid ja rahvatantsujuhtide rühmad. «Mõte oli eeskuju anda, kui juhid ise välja tulevad ja mängivad,» lausus ta. «Kaks aastat käisin ideega maakonnas ringi ja sel näitemängupäeval 13. märtsil on Paides väljas kümme etendust – ei mahu enam saali ära!»

Projektijuhi kohustused oma õlule võtnud Ants Välimäe lisas, et innustust on lisanud ka Eesti näitejuhtide teatritrupi suvekoolitustel tehtud lavastused: «Inimese poeg» 2006 Ilumäel, «Macbeth» 2007 Imaveres ja «Arabella» 2008 Pranglil. «Trupp moodustuski tutvusringkonnast, mis on suurelt osalt tekkinud näitejuhtide teatritrupi projektidega,» selgitas ta. «Oleme üheealised, mõtleme üsna ühtmoodi, tahame teatrit teha.»
MTÜ Kesk-Eesti Teatritrupp (KETT) sündis 5. novembril 2008 Imaveres.
Välimäe märkis, et see on üks võimalus ise teatrit teha, samas aktiviseerida näitemängutegevust piirkonnas, anda teistele truppidele tuge, koolitust. «Koolitusi ei hakka me nii-öelda pöidla otsast välja imema, need kujunevad lavastustest välja, näiteks vajadus tegeleda lavakõnega, valgustuse ja heli poolega,» lausus ta.
Üks, mis neid inimesi viiest maakonnast nädalavahetuseti pere kõrvalt ja vabast ajast koos näitemängu harrastama toob, on seltskond. «Seltskond naudib koosolemist, kõik teavad, miks nad on kokku tulnud, keegi pole meid sundinud – see on enamasti meie ainuke hobi,» selgitas Välimäe. «Teine külg, mis seal salata, on ka seltsielu.»

Ants Välimäe ütles veel, et KETT-il kui projektitrupil on aastas korraga käsil mitu lavastust. «Juulis korraldame näitejuhtide teatritrupiga suvist õppelaagrit, augustis teeme koos Põltsamaa teatriga suvelavastuse, Paide linnavalitsuse ning Sääsküla ja Paide huviteatriga tahame anda Paide lähedal paekarjääris paeteemalise etenduse,» täpsustas ta.
«28 000 aakrit» kavatseb KETT  mängida kõigis Järvamaa rahvamajades.

TEAVE
Kesk-Eesti Teatritrupis teevad järvalastest kaasa:
Ants Välimäe – projektijuht, näitleja;
Merle Rajaveer – Ambla näitetrupi lavastaja ja näitleja,
Krista Jürgens – Koeru kultuurimaja ja Paide kultuurikeskuse näitetrupi lavastaja;
Tiit Tammleht – Alburahva Teatri lavastaja ja näitleja;
Lili Välimäe – liikumisjuht, lavastaja assistent, näitleja;
Jaan Sapp – Sargvere MESi näitetrupi näitleja;
Haldi Välimäe – näitlejahakatis.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles