Järvalased sõitsid Poola üleujutuspiirkonda

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Poolat tabasid rängad üleujutused.
Lõuna-Poolat tabasid rängad üleujutused. Foto: SCANPIX

Eesti, Läti ja Leedu saatsid täna Poola üleujutuspiirkonda loodusõnnetuse tagajärgi likvideerima ühise päästeüksuse BaltFloodCombat.
Kolme Balti riigi päästeüksusesse kuulub 19 inimest, neist üheksa Eestist.
Eestist lähevad Poola tulvavee piirkonda appi seitse päästeeksperti, üks IT-spetsialist ja meedik.

Poola sõitsid ka Türi päästekomando pealik Eilo Eesmäe, Paide komando päästja Risto Hein ning logistikarühma koosseisus sõitis Poola Allan Juhanson.
Päästjad hakkavad tegutsema kõige kriitilisemas üleujutuspiirkonnas Lõuna-Poolas Krakowi ja Katowice linnade lähistel, kust on evakueeritud tuhandeid inimesi. Uputuse tõttu on suletud 150 kooli ning paljud teed ja raudteeliinid on vee all. Vihmade jätkumist ennustatakse reedeni.
Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsleri Erkki Koorti sõnul on tegemist olukorraga, kus ühe riigi inimesed vajavad kiiresti abi. «Balti riikide ühise päästeüksuse appi saatmine on nendes tingimustes ainuõige otsus. Sel nädalal oli kavas Lätis läbi viia BaltFloodCombati õppus, kuid harjutamise asemel aitavad kolme riigi päästjad nüüd Poolas reaalselt elusid päästa,» lisas Koort.
Poolasse appi saadetud päästjad pumpavad tühjaks üleujutatud alasid, evakueerivad inimesi, kindlustavad kaitsevalle ja tagavad turvalisust.
Päästjate varustuses on kolm võimast pumpa, mille abil nad hakkavad tänavaid ja hooneid veest tühjaks pumpama. Lisaks ATV-d ja transpordiks mõeldud konteinerveokid.
Kokku on Poola on üleujutuse vastu võitlemiseks kaasanud üle 40 000 päästja ning üheksa tuhande erineva päästemasina.
Päästeüksus sõidab Lõuna-Poolasse 11 päevaks ning päästemissiooni kulud on umbes 100.000 eurot ehk üle 1,5 miljoni krooni kolme Balti riigi peale kokku. Eelarvest 80 protsenti katab Euroopa Liit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles