Pärimusõhtul selgusid muuseumimängu auhinnad

Marika Rajamäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikooli  Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö eriala teise kursuse üliõpilane Jaane Tammiste Paidest õpetab Ade Pärnale, kuidas teha südamepaela.
Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö eriala teise kursuse üliõpilane Jaane Tammiste Paidest õpetab Ade Pärnale, kuidas teha südamepaela. Foto: Erakogu

A. H. Tammsaare muuseum Vargamäel pidas lastekaitsepäeval pärimuskultuuripäeva, kus segunesid uus ja vana pärimus, samal õhtul lõppes muuseumiööl alanud Järvamaa muuseumimäng auhindade loosimisega.

A. H. Tammsaare muuseumi Vargamäel programmijuht Birgit Itse ütles, et nii pärimuskultuuripäeva Albu valla lastele kui ka pärimusõhtut aitasid korraldada Tartu Ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia üliõpilased.
Päeval tutvustasid kultuuritudengid lastele rahvalikke pille, neil oli võimalus meisterdada, teha näputööd ja saada osa rahvalikest mängudest-tantsudest.


Lastele loeti ette nende eakaaslaste kirjutatud muistendeid, legende ja muinasjutte. Et lapsed jäid päevaga rahule, näitas Itse meelest kas või seegi asjaolu, et nii mõnigi küsis meisterdamiseks vahendeid koju kaasa ja kandis kohapeal tehtut uhkusega. «Samuti laulsid nad vabal hetkel siin õpitud laule ja juhendasid üksteist sõbralikult,» ütles ta.
Jäi ka aega keha kinnitada ja muuseumiga tutvuda.
Itse märkis, et samal õhtul jõudis lõpule 15. mail, muuseumiööl, alanud Järvamaa muuseumimäng, kus pered pidid koguma vähemalt viie muuseumi külastuse kohta templi. «Muuseumimängus osales kümme muuseumi ning perekondi või seltskondi, kes kogusid mängupassi külastustempleid, oli üheksa,» täpsustas ta. «Auhindu – nii muuseumi programmides osalemisi kui ka raamatuid, teatrikülastusi, vaipu ning muudki põnevat ja väärtuslikku – jagus kõigile.»


Õhtul esitas ja õpetas rahvalikke laule segakoor Sink Sale Proo, rahvalikke tantse tantsis ja õpetas segarahvatantsurühm Kakerdaja.
Lisaks tutvustasid Viljandi kultuuriakadeemia tudengid rahvalikke pille ja käsitöövõtteid. Sai voolida puidust esemeid ning punuda värvilisi paelu.
Lisaks tulid ettekandele Albu valla laste kirjutatud muinasjutud, muistendid ja legendid. Pärimuskultuuriõhtul tunnistati parimaks legendiks lugu Tuulikumäe talust, mille on kirjutanud Aires Vichmann. «Preemiaks hea loo eest annab Tammsaare muuseum Vargamäel võimaluse tulla oma perega ekskursioonile,» sõnas Itse.
Parimaks muinasjutuks kuulutati Kelli Talimaa lugu Mirtast ja Miiast. «Tema saab auhinnaks võimaluse pidada oma järgmist sünnipäeva Vargamäel, peo programmi poole eest hoolitseb samuti muuseum,» märkis Itse. (JT)


TEAVE
Järvamaa muuseumiöö mängu auhindu võitsid:
Aravete külamuuseumilt Sirle Aava, A. H. Tammsaare muuseumilt võistkond Hobused, Järva-Jaani tuletõrjemuuseumilt perekond Mikk, Järvamaa muuseumilt perekond Linno, Jürimardi talumuuseumilt Peeter Jullinen, Eesti ringhäälingumuuseumilt perekond Vendland, Eesti piimandusmuuseumilt perekond Kibin, Seidla tuulikult perekond Loitmets, Sargvere mõisalt perekond Annus.
Võitjatega võetakse ühendust!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles