Ärimees paljastas Väätsa Agro ostuskeemi

Merili Nikkolo
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustratiivne.
Pilt on illustratiivne. Foto: PEETER KÜMMEL/SAKALA

Veel mõni aasta tagasi jooksid investorid Eesti ühele suuremale piimatootjale Väätsa Agrole tormi. Võitjana väljus skeemimeister Alo Lillepea, kel aga tegelikult polnud raha ettevõtte ostmiseks, kirjutab tänane Äripäev.

Praeguseks on Väätsa Agro sisuliselt pankrotis ja Lillepead saadab ettevõtte tühjakskantimise kahtlus. Ta kinnitab, et on küll ettevõtteid tapnud, kuid Väätsa Agro ei kuulu nende ettevõtete hulka. Ühtegi krooni pole ta skeemitades sellest ettevõttest oma tasku pannud. Ta on nõus selgitama, miks edukas ettevõte tema juhtimisel raskustesse sattus.


Viis aastat tagasi tiirles Väätsa Agro ümber kolm huvigruppi. Üks oli Joakim Heleniuse Trigon Capital, teine Lillepea ja investeerimispanga Gild omanduses olnud OÜ Urbanfors ning kolmas OÜ Windmühle ehk ettevõtte praeguse juhi Tiit Tuuleveski poeg Tanel Tuuleveski.


Helenius ostis ära Väätsa Agro eksjuhi Tiit Tanneri osaluse, mis oli ligi 9 protsenti. Alo Lillepea otsustas vastukäiguna kasutada ära, et tema isa oli Väätsa Agros osanik. «Sain tema kaudu kasutada eelisostuõigust ja soovisin seda juppi endale. See polnud aga niisama lihtne, eelisostuõigusele ihusid hammast ka toonased suuromanikud Liebergid ja Toomas Hirbaum. Tekkis vaidlus ja Heleniuse osaluse sain ma kätte alles siis, kui Liebergid ja teised olid otsustanud enda osalused müüa,» meenutab Lillepea.


Lillepea asus aktiivselt pisiomanikelt aktsiaid ostma. Väätsa Agrol oli siis üle 300 omaniku, enamiku osalus jäi alla protsendi.
Lillepea sõnul ostis ta väikeomanikelt aktsiaid hinnaga 3,5-3,7 krooni aktsia eest. Suuromanikud said 5,3 – 5,5 krooni aktsia kohta.
Lillepea teab ka rääkida, et Väätsa Agro eest pakutakse praegu 100 miljonit krooni.

Vaata Äripäeva videot!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles