Lugeja küsib: kuidas kaupluses ohutult viilutajat kasutada?

Silvi Lukjanov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Erakogu

Lugeja küsib: Ostsin poest sinki, mida palusin müüjal viilutada. Viilutamisel lõikas müüja endale sõrme. Kui tuttavate seas sellest juttu tuli, ütlesid nad, et on õige tihti lihatoodete letis näha plaasterdatud näpuga töötajaid. Kas nende viilutajatega töötamine on tõesti nii ohtlik?

Vastab Rein Reisberg, Tööinspektsiooni töökeskkonna konsultant: Eesti kauplustes juhtub igal nädalal tööõnnetus, mille põhjuseks on töötamine viilutajaga või noaga ning mille tõttu töötaja jääb töövõimetuslehele. Lisaks neile juhtub ka veel kergemaid vigastusi, mille tõttu töötaja töölt eemale ei jää, kuid mille tagajärjed paistavad välja müüjate plaasterdatud kätelt.

Viilutajaga töötamisel tagavad ohutuse nii töötamise viis kui korras viilutaja. Vale töövõte on ennekõike see, kui viilutatavat toodet hoitakse või lükatakse käega. Seda ei tohi teha ka siis, kui käes on kaitsekinnas. Eriti lihtsalt libiseb käsi või liigub vales suunas siis, kui toode on rasvane, märg või ebakorrapärase kujuga ehk täpselt selline, nagu viilutatavad vorstid ja singid üldjuhul on. Õige on hoida kinni alusest, millele toode on asetatud ja liigutada alust koos tootega. Õnnetusi juhtub sageli ka siis, kui lõiketera pöörleb suurel kiirusel ning töötaja üritab samal ajal toote tükke lõiketera lähedusest eemaldada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles