Ei grammigi liha, kuid kõht saab täis

Anne Põder
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Paljud arvamusfestivalile kohvikut pidama tulnud müüjad pakuvad lihatoidu kõrval erilisi taimseid roogi, mida paidelased igapäevaselt kodulinna toidukohtadest ei leia. 

Tallinna vanalinnas tegutsev kohvik Must Puudel tuli esmakordselt arvamusfestivalile ja tõi külastajatele maksa puhastavat ja meeli ergastavat joogide paastuaja toitu kitcheree, mis on särtsakas mungoa-riisiroog. Vürtsi lisab roale ingver, kurkum ja erinevad sibulalised. Sinna kõrvale pakuvad nad baklažaanikreemi, kikerhernekotletti ning värsket salatit. Seitse eurot maksev praad on sedavõrd suur ja toitev, et käis kahele naisterahvalegi üle jõu.

Erilised on ka joogid, millega külastajaid kostitati. Nii näiteks saab Punch'i kokteilide käsitööõlle ja -siidri kõrval nelja euro eest proovida tervistavat teeseenejooki ning nautida Eestis röstitud Kokomo kohviubadest valmistatud kohvisid.

Pealinna päritolu, kuid suvel mööda vabaõhuüritusi ja festivale mündimummulise karavaniga ringi kärutav kohvik Skuup pakub tervislikku, kerget ja tasakaalustatud tänavatoitu. Nad ennustasid, et nende hitt-tooteks saab arvamusfestivalil veganwrap, kus maitsva tortilla sisse on pandud avokaado, granaatõunaseemned, wakame vetikad ja muu taimne kraam.

Juba esimestel festivali tundidel oli näha, et hästi läksid tervislikud smuutid ja käsitöölimonaadid. Janustele soovitasid teenindajad ingveri-mündi limonaadi ja mündi-marjasmuutit.

Skuupi teenindajad kinnitasid, et ehkki nad on arvamusfestivalil esimest korda, on nad kindlalt õiges kohas. Siinsed ostjad on terviseteadlikud ja taimetoidu eelistajad, mis sobib mündimummulise karavani toiduvalikuga ideaalselt. Skuupi valikust leidis wrappe, suppe, salateid, smuutisid ja suhkruvabu maiuseid, mille hinnad jäid nelja kuni kuue euro vahele.

Vao pagulaskeskus kutsus kõiki lärmakalt ligi ning pakkus kanakarrit riisiga ning karkade teed. Maitsva prae sai kätte viie euro eest ning nõudlusest puudu ei tulnud.

Sel aastal keskväljakul koha sisse võtnud Põhjaka mõisa kokad pakkusid lihapõlguritele kukeseenekastet värske keedetud kartuli, värske hapukurgi ja toorsalatiga. Seitsme euro eest sai esimese seeneisu rahuldatud ka suurem mehepoeg.

Põhjaka menüüs leidus ka lihavat toitu, omaküpsetatud leiba ning magusaid ampse, mis neid üle Eesti kuulsaks on teinud. Kes autorooli enam istuma ei pidanud, sain mekkida ka Põhjaka kurikuulsat astelpajunapsi.

Arvamusfestivali korraldusmeeskonna liige Maiko Keskküla tunnistas, et tegelikult on sel aastal kohalike toitlustajate osakaal varasematest aastatest suurem ja selle üle on tal vaid heameel.

Treegeri kohviku hoovil tegutsev pop-up kohviku Meer teenindajad ütlesid, et nõutuim roog on kukeseenekaste ja selle saab nende juurest osta palju soodsamalt kui keskväljakult. Mõistagi lähevad hästi ka soojad ahjust tulnud saiakesed ning pirukad.

Valgma külast keskväljakule punase konteineriga tulnud Hindreku peomaja rahvas pakkus ehedalt eestipäraseid toite. Hästi läksid suvine külmsupp, kama, kukeseened, kiluleivad ja värske hapendatud kurk. Õhtuks jõuavad kohale ka pavlovad ja pannkoogid.

Korraliku kõhutäie hind Paide arvamusfestivalil jääb keskmiselt nelja kuni kaheksa euro vahele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles