Muuseumis näeb Paide apteegi ajalugu

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Järvamaa muuseum. Pilt on ilustratiivne.
Järvamaa muuseum. Pilt on ilustratiivne. Foto: Tiit Reinberg

Järvamaa muuseumis avatud näitusel saab uudistada, kuidas nägi Paide apteegi sisustus välja 1970. aastatel.

Esimene apteek avati Paides 242 aastat tagasi, kuid aastatel 1893-1918 juhtis apteeki Oskar Wilhelm Brasche, kes viimased 16 aastat oli samal ajal ka linnapea, vahendasid ERRi teleuudised.
Järvamaa muuseumis avatud näitusel on väljas ka Brachele kuulunud 18. sajandist pärit apteegi sisustus.
"Kui muuseum asutati, siis ta otsustas, et ta kingib selle muuseumile ja praegune Paide Vee tänava apteek, mis tegutseb uues hoones, on sisuliselt selle vana apteegi tegevusjärglane. Ja seda järjepidevust oleme ka muuseumis tahtnud kanda," rääkis Järvamaa muuseumi direktor Valev Väljaots.
Kui nõukogude ajal oli kaubavalik väike, ent kogused suured ja kohapeal tuli valmistada ravimeid ka Paide rajoonihaiglale, siis praegu pannakse rõhku sortimendile, mistõttu tuligi apteegi sisustus välja vahetada. Kogu vara anti üle Järvamaa muuseumile.
Apteekide tegevusega saab tutvuda Tallinna raeapteegi muuemis, samuti Hageris ja veel mujalgi, kuid ühtset, kogu Eesti apteekide lugu käsitlevat ekspositsiooni pole. Paide Vee tänava apteegi juhataja Kai Kimmeli arvates võiks see asuda just Paides.
"Nii nagu meie Vallitornis on ajamasin läbi sajandite, nii võiks ju ka olla midagi ka apteekide kohta läbi sajandite Eestis olemas," ütles ta.
Muuseum on lahkesti valmis vastu võtma kõiki esemeid, mis on seotud Järvamaa apteekide asjalooga. (ERR Uudised)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles