2020. aastal ootab Paidet ees väga eriline juunikuu

Kuido Saarpuu
Copy
Vanade autode suursõit sai alguse Pärnust
Vanade autode suursõit sai alguse Pärnust Foto: Ants Liigus

Vanasõidukite suursõit kutsub iga viie aasta järel vanatehnikasõpru tegema oma taastatud ja säilinud sõiduvahenditega jaanitulede valgel Eestile tiiru peale. Sel korral saab sõit alguse Paidest.

Korraldajad kirjutavad, et 19. juunil kogunevad kaugemalt pärit vanatehnikahuvilised Paide Vallimäele. Oodata on külalisi vähemalt Soomest ja Lätist.

Paide Vallimäel näeb ka suursõidu avamist ja autonäitust. Edasi liiguvad osavõtjad Järva-Jaani, Rakvere ja Põhja-Eesti ranniku kaudu Narva. Teisel päeval jõuavad sõidukid Sillamäe, Jõhvi, Mustvee, Alatskivi, Sibulatee ja Tartu kaudu õhtuks Elvasse. Kolmandal päeval võetakse suund veel rohkem lõuna poole, Otepää, Võru ja Haanja kaudu üle piiri Lätimaale. Lõunapaus on Aluksnes. Tagasiteel jõuavad suursõitjad tuttava Ape kaudu ööbima Valga linna. 

23. juuni sõidavad vanasõidukid uuesti põhja poole. Tõrva, Mustla, Viljandi, Suure-Jaani ja Võhma kaudu jõutakse pärastlõunal sõidu pidulikuks lõpetuseks Põltsamaale, kus linnuse hoovis saab vapratele kaasteelistele lehvitada või jääda kohapeale jaanipeole. 

Põhisõit kestab neli päeval, kõigil osalejal on võimalik Eestimaa südamest jaanilaupäeva õhtuks koju jõuda. Päevane läbisõit on ligi 200 kilomeetrit, kogu sõit on veidi üle 800 kilomeetri pikk.

Loe lähemalt Automoto foorumist.

Ka 2015. aastal said järvakad suursõidust osa. 2000. aastast vanasõidukite suursõite korraldanud Tõnu Piibur ütles toona maakonnalehele, et kirjas oli 173 mitmes vanuses masinat. «Need on kirja pandud sedaviisi, et kõik ei pruugi kõiki etappe täies mahus kaasa sõita,» lausus ta. «Inimesi on ettevõtmisega hõivatud üle kolmesaja.»

Vanasõiduki piir läheb 35. või vanema aasta pealt. Suursõidu vanimad autod pärinevad 1920ndatest ehk on üle 90 aasta vanad.

23. juuni pärastlõunal suundus haruldaste vanasõidukite kolonn Võhmast Türi ja Väätsa kaudu (vahepeatus jalgrattamuuseumis) Paidesse, kus oli ka sõidu lõpetus. Seega nägid linna jaanitulele minejad nii masinate paraadi keskväljakul kui ka hilisemat näitust Paide Vallimäel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles