Järvalasi esialgu piirikontrollis ei rakendata

Urmas Glase
Copy
Järvamaalaste abi piirikontrolli läbiviimisel võib vaja minna vahest järgmisel nädalal.
Järvamaalaste abi piirikontrolli läbiviimisel võib vaja minna vahest järgmisel nädalal. Foto: Urmas Glase

Eriolukorra juhi, peaminister Jüri Ratase korraldusel alustas politsei- ja piirivalveamet piiriületuspunktides sanitaarkontrolli ja uuest nädalast taastatakse täielik piirikontroll. Järvamaa politseinike abi seni piiril ja saartel veel tarvis pole läinud, kuid nad aitavad Pärnumaal patrullida.

Paide politseijaoskonna juht Margus Toomsalu kinnitas, et kuna Pärnu kolleegid on suurema koormusega rakendatud piiril ja sadamates, käivad Järvamaa politseinikud neil vajadusel patrullides abiks.

"Loomulikult on ka Järvamaa politseinikud igati abiks seoses praeguse olukorraga. Hetkel nad sadamatesse kohapeale kaasatud ei ole, kuid osa politseinikke oleme appi kaasanud Pärnumaale abiks tavapatrullile," ütles Pärnu patrullijuht Henry Murumaa.

Paide politseijuhi sõnul on nädalavahetuse olukord Järvamaal rahulik, inimesedpüsivad kodudes, väljas liikumist on vähe ja liiklus hõredam.

"Politseinikud pidid käima Bucket Bari (toim.- ööklubi Paides) veenmas," ütles Toomsalu viidates, et lõbustusasutus arvas, et valitsuse korraldus neid ei puuduta ja alles politseinike abiga said ka nemad meetmete rakendamise vajadusest aru.

Politsei- ja piirivalveamet rakendab piiriületuspunktides sanitaarkontrolli, et tuvastada isikute lähteriik ja nende endi deklareeritavaid haigussümptomeid, sealhulgas Eesti välispiiril ning Ikla, Valga ja Lilli piiriületuspunktides ja rahvusvaheliseks reisiliikluseks avatud sadamates ja lennujaamades.

Kaitseliidu Järva maleva pealik major Gabriel Rikberg ütles, et malev teeb praegu ettevalmistusi, et aidata politsei- ja piirivalveametit ning koguda vabatahtlikke, kellel on aega ja võimalust välja minna.  "Uue nädala teises pooles saadame 10 vabatahtlikku politsei- ja piirivalveamet käsutusse," lisas pealik.

Politsei nõuab mehitatud piiripunktides järgmisi andmeid: isiku nimi, lähteriik, transiitriik, sihtriik, e-post, telefon, elukoht või viibimiskoht Eestis. Isikut peab teavitama Eestis viiruse leviku tõkestamiseks kehtivatest reeglitest.

Kõrge viiruse levikuga piirkonnad on nüüdsest:

Hiina Rahvavabariik

Lõuna-Korea Vabariik

Singapuri Vabariik

Iraani Islamivabariik

Itaalia Vabariik

Prantsusmaa Vabariik

Saksamaa Liitvabariik

Hispaania Kuningriik

Belgia Kuningriik

Taani Kuningriik

Norra Kuningriik

Rootsi Kuningriik

Egiptuse Araabia Vabariik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles