Laupäevase Järva Teataja tutvustus

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Foto: Järva Teataja

Laupäevane Järva Teataja kirjutab:

*Paide Teatri praegune koosseis lahkub Paidest poole aasta pärast. Ja see on fakt. 

Põhjus, miks kogu trupp lahkub, on teatri kunstilise juhi Jan Teeveti ütlust mööda peamiselt ebakindlus tuleviku ees, sest nad ei näe Paides enam võimalust areneda ja kasvada. Samuti on muutunud ebaselgeks, mida linn neilt ootab. «See otsus ei ole tehtud üleöö, vaid oleme selleni jõudnud poolteise kuu jooksul olnud rääkimiste ja kohtumiste käigus nii omakeskis kui ka Paide linna esindajatega,» ütles ta.

Teevet märkis, et Paide linna eelarve kärped, mis kahandasid nende rahastust üle 30 000 euro, pole otsene lahkumise põhjus, pigem katalüsaator, mis on pannud asju teises valguses nägema. «Oleme jõudnud arusaamiseni, et kahaneva ja ebakindla eelarve tingimustes ei ole võimalik tagada Paide teatri arengut,» põhjendas ta.

*Kas mäletate koroonaaja algust 2020. aasta märtsis? Kas mäletate, et kogu elu jäi päevadega seisma, kinni läksid kohvikud, pidamata jäid kontserdid, isegi suurematele pereolengutele paluti kriips peale tõmmata.

Üks vähestest valdkondadest, mis piiranguaegadel endiselt toimis, oli elude päästmine. Ma ei pea silmas otseselt haiglatesse viidud kõrge palaviku ja hingamisraskustega nakkumisohtlikke inimesi, vaid neid, kes küll tegutsevad eesliinil, kuid natukene nagu ka tagalas – doonoreid ja doonorivere kogujaid.

Põhja-Eesti regionaalhaigla verekeskuse juhataja Ave Lellep ütles, et viimase kahe aasta jooksul on verekeskus kogunud Paide, Türi, Koeru ja Aravete doonoripäevadelt ligi 2400 vere­annetust. «Koroonapandeemiast tulenevaid piiranguid arvesse võttes on see lausa imetlusväärne!» sõnas ta.

*«Looduslaagri praktiliste avastusretkede abil on võimalik algklasside õpilastes äratada tõsisemat loodushuvi ja pakkuda lisa koolis õpitule. Õpikud on küll head, kuid sageli ei tunne lapsed tunnis õpitut looduses ära,» ütleb laagri korraldaja Ester Valdvee, kui temaga laagri külastust kokku lepime.

Ta usub, et laagrilised saavad innustust loodusvaatluste tegemiseks ja teadlaste abistamiseks. Albu kooli algklasside loodusring, mida Valdvee juhendab, on jõudumööda tegelenud harrastusteadusega.

*Järva Teataja ajakirjanik Urmas Glase võttis nõuks eelmisel nädalavahetusel toimunud lennupäevadele Lõuna-Eestis sõita Järvamaalt Nurmsist lennukiga. Ettevõtine oli kahtlemata elamus.

Metsavahi salongis on 12 istet. Glase küsis nõu, kuhu oleks parem end sisse seada, et lennundusmuuseumi taevasse hüppavaid langevarjureid jäädvustada. Esmalt soovitati ukse vastas tagant kolmandat istet. Sinna ta ka maandusin. «Pane kott istme alla, muidu võib lahtise uksega välja lennata,» sai ta järgmise nõuande.

Kümmekond langevarjurit, nii naisi kui mehi, pidasid omakeskis nõu, kas oleks mõistlik kohe hüppejärjekord ära määrata ja selle järgi salongis kohad sisse võtta. «Kas hüppame ühe või kahe ringiga?» tuli täpsustav küsimus.

«Minge parem kõik kohe maha,» torkas piloot Mati vahele.

«Mati on nagu Mati,» ütlesid ajakirjaniku lähinaabrid selgituseks.

Vaheldumisi märkmeid ja pilte tehes pillas Glase pastaka maha. Kirjutusvahend veeres salongi tagumise seinani. «Piloot võiks lennuki nina sabast madalamale lasta,» pakkus ta lahenduse pliiatsi tagasiveeremiseks, ent Anna tegi paar sammu ja ulatas kirjapulga tagasi.

Lennuk põristas lärmakalt Tartu poole kiirusega 160 kilomeetrit tunnis ja kõrgusnäidik Põltsamaa kohal näitas 1200, peagi 1500 meetrit. Lennukit paremini tundvad reisijad sõnasid, et näidikut tasub usaldada.

*Esimese vabariigi ajal tegutses Türil rannakohvik, kus olid kontserdid, tantsuõhtud ning sai rüübata kohvi ja jäätist-kooki kõrvale ampsata. Pärast sõda üritati järveäärsele meelelahutuskohale elu sisse puhuda. Selle varemetele rajati uus ehitis, mis tegutses 80ndate alguseni ja elab praegu edasi veel ainult vanemaealiste kohalike mälestustes. Nüüd on Türi noortekeskus võtnud nõuks äratada ellu see ammu unustatud tava ja kui kõik läheb plaanipäraselt, ootab rannakohvik külastajaid järgmise aasta suvel.

Türi noortekeskuse eestvedamisel valla eelmise aasta kaasavasse eelarvesse esitatud rannakohviku projekt küll küllaldasel arvul poolthääli ei pälvinud ja jäi rahasaajate ringist välja, ent sellest hoolimata ei jätnud noored jonni ja soovivad plaani teoks teha.

Tänavune suvehooaeg on kohe nurga taga ja et tehisjärve ääres pole ehitustegevust märgata, siis tuleb kohvi- ja jäätisesõpradel hea parem poest osta või kodust termosega ühes võtta. «Järgmisel kevadel teeme ära, sel aastal enam ei jõua, sest suvi on kohe käes,» ütles noortekeskuse juht Sulo Särkinen.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles