Järva Teataja loetumad lood aastal 2022

Rauno Uusleer
, reporter
Copy
2022 Järva Teataja loetumad lood
2022 Järva Teataja loetumad lood Foto: Järva Teataja

Järva Teataja teeb ülevaate aasta kõige loetumatest lugudest.

1. Imavere surmaõnnetuse osas selgusid hirmutavad asjaolud

Avarii Tallinna-Tartu maanteel 4. detsembril 2022.
Avarii Tallinna-Tartu maanteel 4. detsembril 2022. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Neljandal detsembril kell 11.45 juhtus Tallinn-Tartu maantee 106. kilomeetril Imavere külas raske liiklusõnnetus, kus põrkasid kokku Volkswagen Passat ja Opel Vectra.

Transpordiameti peadirektor Priit Sauk avaldas lisateavet. „Hukkunuga õnnetuses osalenud autojuht ei olnud eestlane, auto oli korduvalt tehniliselt ülevaatuselt tagasi saadetud ehk selle liikluskõlblikkus oli küsimärgi all ja masinal olid all enam kui kümneaastased lamellrehvid. Põhimõtteliselt sõideti mööda libedat teed plastmassiga," selgitas ta.

2. Tallinna-Tartu maanteel juhtus hukkunuga avarii

Neljandal detsembril enne keskpäeva juhtus mitu avariid Tallinna-Tartu maanteel Imavere kandis. Kahe auto kokkupõrkes kuuest osalisest neli said rasked vigastused ning üks hukkus. 

3. Türi vallas toimus üliraske liiklusõnnetus, hukkus 2-aastane poiss

1. jaanuar toimus raske liiklusõnnetus Türi vallas Änari külas Kirna-Virika-Änari mnt 7 km, kus sõiduauto Volvo sõitis otsa jalakäijatele. Kokkupõrke tagajärjel hukkus 2-aastane poiss, raskes seisundis viidi haiglasse veel neli täiskasvanud inimest.

4. Tallinna-Tartu maanteel juhtunud avarii nõudis inimelu

Avarii Võõbus Tallinna-Tartu maanteel.
Avarii Võõbus Tallinna-Tartu maanteel. Foto: Dmitri Kotjuh

14. oktoober kell 15.29 juhtus raske liiklusõnnetus Tallinna-Tartu maantee 65. kilomeetril, kus kahe auto kokkupõrke tagajärjel hukkus 63aastane mees.

5. Veel üks toidukoht Tallinna-Tartu maantee ääres jääb suletuks

Kükita kohvikusse on võimalik uuelt kiirteelt Tallinna poolt tulles hõlpsalt maha pöörata ja siis jälles teekonda jätkata. Tarvis on üksnes ettevõtjat, kes kohale uuesti hinge sisse puhuks.
Kükita kohvikusse on võimalik uuelt kiirteelt Tallinna poolt tulles hõlpsalt maha pöörata ja siis jälles teekonda jätkata. Tarvis on üksnes ettevõtjat, kes kohale uuesti hinge sisse puhuks. Foto: Dmitri Kotjuh

Tallinna–Tartu maantee ääres 29 aastat tegutsenud Kükita kohvik pole juba kuid teelistele kehakinnitust pakkunud. Kuigi Võõbu–Mäo uus teelõik, mille lõpuosas kohvik asub, sai valmis ja aeg kohvik taasavada oleks küps, ütles selle omanik Maret Vohla, et temast jäävad uksed suletuks ja parema meelega annaks ta teatepulga kellelegi teisele üle.

6. Matuseautost pudenes teele kirst koos surnukehaga

2. detsembril šokeeris vabariigi elanikke kahetsusväärne juhtum, kus Paide kesklinnas pudenes matuseautost tänavale kirst koos kadunukesega. 

Järva Teatajale saadeti selle juhtumi kohta mitu vihjet ja üks enda väitel juhtumit pealt näinud inimene nõustus ajakirjanikuga kohtuma tingimusel, et ta saab jääda leheveergudel anonüümseks.

7. Suurbritanniast saabunud transpordilennuk heitis Nurmsi kohal alla sõjavarustust

Brittide õppus Nurmsis
Brittide õppus Nurmsis Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

23. märtsi õhtupoolikul heitis Briti õhujõudude transpordilennuk A400M Nurmsi kohal alla varustust lennuvälja hõivanud jalaväe üksusele.

Brittide kinnitusel oli see esimene kord, kui nende Suurbritanniast otse kohale lennanud transpordilennuk A400M Eestis taolist harjutust läbi viis.

8. GALERII 〉 Rängas avariis Järvamaal hukkus veokijuht

Avarii Tallinna-Tartu maanteel
Avarii Tallinna-Tartu maanteel Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

28. septembril juhtus ränk avarii Tallinna-Tartu maanteel Imavere kandis. Ühe versiooni kohaselt juhtus õnnetus kui üks reka kaldus vastassuunavööndisse ja sõitis otsa kahele veoautole.

9. Tallinna-Tartu maanteel juhtus ränkraske avarii, hukkus inimene

Järvamaal juhtus 20. jaanuari õhtupoolikul kaubiku ja veoauto vahel raske liiklusõnnetus, milles hukkus kaubiku juht. 

Lääne prefektuuri operatiivjuht Sven Janson ütles, et õnnetuses osalesid kaubik Mercedes Benz ja veoauto MAN. Kahe sõiduki kokkupõrkes sai 57-aastane kaubiku juht sedavõrd raskeid vigastusi, et suri sündmuskohal.

Õnnetusse sattunud rekajuht tunnistas, et sõitis kiirusega ca 70 km/h. Teeolud ei olnud tema sõnul ülemäära libedad ja sel põhjusel ei saanudki ta aru, miks vastutulnud kaubik äkitselt juhitavuse kaotas ja veoautole risti ette sõitis.

10. Leinajad käivad õnnetuspaigal mälestusküünlaid süütamas

Küünlad
Küünlad Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Eelmisel aastavahetusel Türi vallas Änari külas juhtunud traagilise liiklusõnnetuse paigas võis sama päeva keskpäevaks märgata mitmeid mälestusküünlaid. Auto auto järel vurasid leinajad õnnetuspaika, süütasid küünla, langetasid pea ja lahkusid.

11. Klaaslibe Tallinna-Tartu maantee lennutas viis inimest koos uperpallitava autoga kraavi

24. oktoobril juhtus Järvamaal, Paide linnas, Võõbu külas Tallinn-Tartu maantee 67,9 kilomeetril liiklusõnnetus. Kraavi sõitis Renault Trafic mahtuniversaal.

12. Kohalik: Udu ja pürotehnikast tekkinud suits vähendas õnnetuskohas nähtavust olematuseni

1. jaanuari öösel toimunud traagilisest liiklusõnnetusest rääkides ütles kohalik mees, et tegu ole arvatavasti mitme õnnetu asjaolu kokkusattumusega. "Kui panna kokku udu ja pürotehnikast tekkinud suits, siis saamegi olukorra, kus nähtavus oli heal juhul mõnikümmend meetrit," arutles ta.

Juttude järgi oli Volvo liikunud paremal pool tee ääres, järsku olid teel pidurdusjärjed, kuid ilmselgelt sellest ei piisanud. "Ega nüüd ei olegi midagi muud kui vastutada tagajärgede eest," nentis ta.

13. Uus koolimaja tilgub vihmase ilmaga nagu mahlakask

Paide Hillar Hanssoo põhikooli pere pidi välja otsima 18 ämbrit, kuid suurt abi neist siiski polnud, sest põrand ujus ikkagi.
Paide Hillar Hanssoo põhikooli pere pidi välja otsima 18 ämbrit, kuid suurt abi neist siiski polnud, sest põrand ujus ikkagi. Foto: Kristo Kivisoo

30. august oli taas see päev mil kolm aastat tagasi avatud Paide Hillar Hanssoo kooli töötajad said oma koristamisosavust ja ämbrite kasutamise oskust näidata. Põhjus - sadas vihma ja osa sellest tilkus läbi katuse ka koolimajja.

14. Änari õnnetuses viga saanud mees suri haiglas

Eelmisel aastavahetusel Järvamaal, Türi vallas, Änari külas toimunud liiklusõnnetuse tagajärjel hukkus kaheaastane väikelaps ning neli täiskasvanud jalakäijat viidi raskes seisus haiglasse. 13. jaanuaril kasvas hukkunute arv kahe inimeseni kuna haiglasse viidud meesterahvas suri. 

15. Teeservast avastati mõlkis ja verine sõiduauto

Järva vallas toimus avarii.
Järva vallas toimus avarii. Foto: Kristo Kivisoo

3. mai toimus Järva vallas, Jootme-Koeru teel liiklusõnnetus. Kesk-Eesti politseijaoskonna patrullpolitseinik Leelo Jegorova selgitas, et Häirekeskus sai 8.30 ajal teate Roosna külas teelt välja sõitnud sõiduautost Lada 110. "Esialgsetel andmetel juhtus õnnetus, kui auto kaldus paremale teelt välja kraavi," ütles ta. "Sõidukit juhtinud 81-aastane mees sai viga ning viidi haiglasse. Sõidukijuht oli kaine ja ta oli autos üksinda."

16. Õnnetuse põhjustanud mehest räägivad kohtutoimikud nii

1. jaanuari südaöö paiku teatati raskest liiklusõnnetusest Türi vallas Änari külas Kirna-Virika-Änari mnt 7 km, kus sõiduauto Volvo sõitis otsa jalakäijatele.

Volvot juhtinud 36-aastase mehe tuvastati joove, mille suurus jääb alla kriminaalse joobe. Vigastada ta ei saanud. Volvot juhtinud mees omas kehtivat juhtimisõigust, autol olid all naastrehvid.

17. Surmaavariist järgmisena sõideti tuttuue rendiautoga kraavi

Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

4. detsembril juhtus Tallinna-Tartu maanteel, Imavere kandis lühikese ajaga kaks avariid. Üks oli sedavõrd ränk, et seal hukkus ka inimene. Teises, rendiautoga tehtud õnnetuses, pääsesid sõitjad vigastusteta.

Rendiautoga sõitnud välismaalased tahtsid minna vaatamata kohalikku pulmamaja, aga libedate teeolud tõttu autol all olnud lamellrehvid ei pidanud ja kraavisõit ning vastu liiklusmärki paiskumine oli vältimatu.

18. Hobidetektorist sattus peale venelaste surmarelva moonale

Selline sõjamoona leid tuli välja Türi kandi lahinguväljadelt.
Selline sõjamoona leid tuli välja Türi kandi lahinguväljadelt. Foto: Kalle Grünthal

Kui hobidetektorist Kalle Grünthal taas Türi kandi sõjaväljadele uitama sattus, ei osanud ta arvata, et juba retke algosas tuleb tal Päästeameti demineerijatele üle anda sadu ühikuid surmavalt ohtlikku sõjamoona.

„Läksin järjekordselt Türi lahinguvälja uurima ning esimese 15 minutiga õnnestus mul leida nõukogude kuulipilduja Maksimi padrunikast,” avaldas mees ise. „Kast oli koos lintidega ehk lahingumoona täis.”

19. Tallinna-Tartu maantee kõige pimedamas kohas juhtus liiklusõnnetus

29. juuni veidi enne kl 13 sai Häirekeskus teate Tallinn-Tartu-Võru-Luhamaa 69. kilomeetrilt. Paide linnas, Puiatu lähedal oli juhtunud liiklusõnnetus. Avarii juhtus Tallinna-Tartu maanteele ehitatud tunnelis, kus BMWle sõitis tagant sisse Volvo reka.

20. Järjekordne Tallinna-Tartu maantee söögikoht kadus igavikku

2020. aasta augustis kirjutas Järva Teataja, et Tallinn-Tartu maantee ääres avas uksed uus toidukoht Smoky BBQ. 4. novembril andis oma äri müüa püüdnud toitlustaja teada, et tõusvate hindade ja maksude tõttu on nad otsustanud oma väikse kollektiiviga tegevuse lõpetada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles