Teisipäevase Järva Teataja tutvustus

Anne Põder
, ajakirjanik
Copy
Foto: Järva Teataja

Teisipäevane Järva Teataja kirjutab:

*«Teravat sulge teile ning peaasi, ärge kiirustage, tänane ilm nagunii välja ei kutsu,» ütles Paide gümnaasiumi matemaatikaõpetaja Eha Vaard abiturientidele, kui need esmaspäeva hommikul oma esimest riigieksamit sooritama asusid. Akna taga tuiskas lund.

Eile kirjutas eesti keele riigieksamit 166 Järvamaa noort. Paide gümnaasiumis sooritas eksamit 55 õpilast, sealhulgas mõni eelmistest lendudest sooviga oma tulemust parandada.

Minutid enne eksamit valitses koolimajas rahulik õhkkond ja üleliia keegi oma pabistamist välja ei näidanud. Eliise Leesmaa ütles enne eksamiruumi sisenemist, et tunneb ennast pingevabalt. «Eesti keel on mul olnud väga hea ja tänaseks ma kuidagi eriliselt valmistunud ei olegi. Sõidukijuhieksam oli palju hullem,» lausus ta muiates.

Nagu ikka kombeks, võttis ka Leesmaa eksamile kaasa tahvli šokolaadi. «Ema soovitas, et see aitab. Lisaks andis ta paar soovitust hingamisharjutusteks juhuks, kui hakkan närvi minema,» ütles ta.

*«Oleme Samliku Pekkeriga kasvamas ja otsime oma pagarikojale uut kodu Türil. Unistame kohast, kus oleks ruumi meie 15meetrisele autorongile, väikesele kööginurgale ja kus tulevikus saaks avada ka hubase kohviku.»

Nii andsid väikepagarikoja pidajad veebruaris türilastele sotsiaalmeedia vahendusel teada. Vastukaja postitusele oli suur ja kevadpealinlased ei hoidnud oma vaimustust vaka all, pakkudes välja võimalikke variante, kuhu hakkajad pagarid võiksid Türil end sisse seada.

Nüüd on Samliku Pekkeri perel juba põhjust rõõmustada, sest on oma suurele unistusele õige mitu sammu lähemal. «Tegelikult on meil täitsa tore uudis, oleme leidnud sobiva koha Türil. Kaare 25 tööstuspargi arendaja võttis meiega otse ühendust ning nädal tagasi allkirjastasime lepingu. Seega on koht olemas, aga seda on vaja veel ehitada meile sobivaks. Juunis peaksid ehitustööd algama ja oktoobri algul saab Samliku Pekkerile külla tulla juba Türile,» andis teada pereettevõtte üks eestvedajaid, Eva Soosaar.

*Eelmisel aastal rahvusvahelise autoliidu (FIA) programmi Rally Star kaudu endale juunioride MM-klassis (JWRC) koha taganud 24aastane paidelane Romet Jürgenson suutis koos kaardilugeja Siim Ojaga möödunud nädalavahetusel Horvaatias etapi võita. Võistlusklassi üldarvestuses on nad nüüd kahe etapi järel ralli kokkuvõttes ülekaalukad liidrid.

Juba hooaja avaetapil Rootsis näitasid Jürgenson ja Oja head kiirust ja kaalutletud sõiduoskust. Tasuks teine koht, mis lubas minna Horvaatia asfaldirallile vastu suurte ootustega. Tagasihoidlikult lootsid nad siiski kohta kolme parima seas. Aga juba üsna ralli algul sai selgeks, et kui tehnika alt ei vea ja ise suurt sõiduviga ei tee, siis on võimalik tõusta isegi pjedestaali kõrgeimale astmele. Lootused ei vedanud alt ja Paide rallimehed näitasid tõelist sisu.

*Millised on Kabala mõisa lähiaja eelistööd ja kuidas neid teha, seda arutasid muinsuskaitseameti esindajad eelmisel nädalal koos kooli direktori Jaanus Roosilehe ja majandusjuhataja Heli Martiniga.

Raha Kabala mõisas ennistust ja remonti teha on valla investeeringute eelarves 280 000 eurot, mis esiotsa tundub suur summa, ent oma järge ootavaid töid on veel suuremal hulgal. Jaanus Roosilehe hinnangul on kõige murettekitavamas olukorras häärberi nägu ehk fassaad, mille pleekinud värv ning siit- sealt pudenev krohv ei jäta hoonest eriti väärikat muljet, nagu mõisa puhul sobilik oleks. «Suur mure on akendega, saaks need kiiremas korras parandatud ja värvitud, et tulevikus päike neid ei räsiks,» lausus ta.

Peale selle ootavad kohendamist karniisid, mida on tarvis krohvida ja värvida. Ka tuleb välja vahetada uksed, mis ei pea sooja ega sobitu hoone ajaloolise välisilmega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles