Paide linna töötajad pole linnapea mängukannid

Tiit Reinberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tarmo Alt
Tarmo Alt Foto: Andrus Eesmaa
T
armo Alt
Paide Linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees

Viimasel Paide linnavolikogu istungil (19.02.) ütlesin vabas mikrofonis, et häbi on olnud olla linnavoliniku seisuses sellel nädalal. Häbi on olnud vastata tänaval ligi astunud inimestele, et ei tea midagi konkreetset linnapea poolt välja kuulutatud palgakärbetest Paide linna töötajatele. Volikogu liikmetega (ka koalitsiooni kuuluvatega) kontakteerumine andis selguse, et ka nemad ei ole sellest midagi kuulnud. Aga linn juba teadis ja linn kees! Inimestesse oli külvatud hulgaliselt ebakindlust ja sellest tekkivat depressiooni. Kiirustades ja hoolimatult! Nüüdseks on linnapea oma sõnumit igati leevendada üritanud ja on lisaks selgitanud välja „süüdlased", kes tema sõnumit valesti mõistnud ja edastanud- Järva Teataja, Kuma Raadio, asutuste juhid, töötajad ja loomulikult volikogu opositsioon.


Meedias ja volikogu istungil püüdis linnapea linna töötajate palgakärbetes peasüüdlaseks jätta Eesti Vabariigi valitsust andes kõigile teada 17 miljoni suurusest riigi ettekirjutatud kärbetest, millest lähtuvalt polevat linnavalitsusel muud teed, kui võtta tarvitusele radikaalsed abinõud, et kulud eeldatavate tuludega vastavusse viia. Vastates linnapeale märkisin, et vabariigi valitsuse antud kärped on ilmselt poole väiksemad ja linnapeal ei tasu linna juhtimises tehtud vigu teiste kaela veeratada. Praeguseks hetkeks ongi selge, et linnapea eksis ja riigi poolsete tulumaksu ja tasandusfondi kärbete suurus ulatub ligikaudu kokku 6,5 miljonini. Sinna võivad lisanduda veel mõningad sihtotstarbelised summad, aga isegi 10-st miljonist on asi väga kaugel. Linna eelarve on suuresti kriisis ülejõu laenamise ja elamise arvelt. Paide linnal on Järvamaa OV-est kõige suurem lanukoormus ja seda ilma Spordihalli ja uue lasteaia ehitamise laenu arvestamatta!
Omaette küsimus on siinjuures Paide linnapea hääletamine Eesti Linnade Liidus eelarve kärbete küsimuses. Linnade Liit (kus põhirolli mängib Tallinn, kui suurim liikmemaksu maksja) tõstis kärbete arutamisel kära jan ende ettepanekul viidi kärbe läbi kahes osas esialgse tulumaksu kärpimise plaani asemel. Kärpe kogumaht jäi samaks ehk 7 protsenti, ainult jaotus muutus väikevaldadele ebasoodsamaks. Tallinnalt, Tartult ja ümbritsevatelt valdadelt vähem, sest neid tasandusfondi kärbe ei puuduta. Teistelt omavalitsustel ,nagu näiteks ka Paide linn, rohkem, sest neilt läheb maha nii tulumaksuprotsent kui tasandusfondi vähendus. Siit tekib küsimus, kas Eesti Linnade Liidu juhatuse liige, Paide linnapea Kersti Sarapuu oli Linnade Liidu ettepaneku poolt ehk siis Paidele ligikaudu 2, 5 miljonit kahjulikuma otsuse poolt?


Volikogu päevakorda esitati kohapeal vaid kaks eelnõud millega oli kiire- populistlikud eelnõud linnapea ja abilinnapeade töötasu vähendamisest. Kuna ülejäänud eelarve kärbete osas ei olnud aga linnapeal volikogule mingeid kiireloomulisi töödokumente esitada siis Reformierakonna fraktsioon palus eelnõud päevakorrast välja jätta ja menetleda eelarveparandusi ühtselt jälgitava tervikpaketina kui linnavalitsus on oma töö teinud ja eelarveparandused kogu linna kohta volikogule esitanud. Peab tunnistama, et arusaamatuks ja vastuvõetamatuks jäi linnapea soov lehvitada esirinnas oma palgakärppe lipuga. Pigem tundus see soovina hankida endale võimalus süüdistada kõiki 15% palgakärpega mittenõustujaid linna majanduse õõnestamises. Siiski hääletas volikogu eelnõud päevakorda ja RE fraktsioon ei hääletanud selle vastu nagu linnapea valelikult väidab! Meie olime valmis antud punkte päevakorras arutama! Eelnõud võttis mõne aja pärast tagasi eelnõude esitaja, volikogu esimees Ants Hiiemaa ilmselt mõistes RE fraktsiooni ettepaneku sisukust.


Peale volikogu istungit jäi oodata, et kohe- kohe laekuvad volinikke postikastidesse töödokumendid linna eelarve muutuste kohta. Oli ju linnapeal nii kiire 15%-se palgakärpe sõnumit kõigile töötajatele esitada. Seega pidid mingid arvestused juba tehtud olema. Asutuste juhtidelegi on vastavad muudatused linna eelarves juba saadetud koos vajalike manitsustega. Volikogule liikmetele aga ei ole seni veel mingit informatsiooni laekunud peale meediaüllitiste mida linnapea päevast päeva uudistesse söödab. Linnale oleks kindlasti vajalikum,et linnapea sellel kriisiajal hoopis oma põhitööle keskenduks.
RE fraktsioon peab sellises olukorras erakorralise volikogu kokkukutsumist lausa hädavajalikuks. Volikogu esimehelt saadud informatsiooni kohaselt ei ole aga linnavalitsus selleks veel valmis!?! Volikogu toimub oma traditsioonilisel ajal märtsikuu teises pooles. Kindel on see, et siis soovitakse see väga paljusid inimesi puudutav eelnõu võtta vastu kiirkorras- ühes volikogus kahe lugemisega! See tähendab seda, et kahe lugemise vahelisel ajal praktiliselt puudub võimalus esitada põhjalikult analüüsitud muudatusettepanekuid eelnõule. Kahjuks on selline kiirustamine saanud antud valitsuse ajal traditsiooniks. Samas oleks võinud märtsis viia läbi kaks volikogu istungit, erakorralise- et esmaselt põhjalikult tutvuda antud olukorraga ja esitada esialgsed vajalikud parandused ning seejärel juba korraline volikogu, et tavalises töörütmis (või ka nädal hiljem) viia läbi eelnõu lõppmenetlus andes kõigile vahepeal aega põhjalikuks tööks määrusega. Kahju muidugi, et meie linnapea ei suuda volikogule, oma tööandjale, normaalset töörütmi kindlustada.


Sisuliselt aga tuleb tõdeda, et meie linn on viimasel ajal üle oma võimete elanud ja RE fraktsioon on sellele juba kahel viimasel aastal eelarve menetlemise ajal tähelepanu juhtinud. 2008 ja 2009a. linna eelarvete vastuvõtmise poolt RE fraktsioon ei hääletanud ja seda ka linna aina kasvava võlakoormuse tõttu.
Reformierakonna fraktsiooni arvates ei ole õige panna linnavalitsuse poolse vale finantsjuhtimise eest vastutust linnaeelarvest palka saavate töötajate õlgadele. Reformierakonna fraktsioon ei ole nõus, et linna lõhkilaenamise põhilisel süüdlasel - linnapeal tõsteti palka hüppeliselt, aga vähendatakse piskuga . Asutuste töötajatel tõsteti palka aastate kaupa pisku võrra, kuid vähendada soovitakse hüppeliselt.
Reformierakond on seisukohal, et enne linnaeelarvest palka saavate töötajate palga 15 %-e kärpimise juurde asumist tuleb üle vaadata kõik muud kokkuhoiu võimalused. Paide linna töötajad ei ole lihtsalt mänukannid linnapea käes! Juba 2009a. eelarve menetlemise ajal tegime hulgaliselt parandusettepanekud linna eelarvele, et säilitada vähemalt osaliselt linnavalitsuse poolt nulliks kärbitud linna töötajate puhukusetoetust. Kärbete hulka pakkusime kulutuste vähendamist Linnalehele, Paide Raekojatunni saate tegemisele, reklaami tellimisele, meenete välja töötamisel ning olemasolevate toodete uuendamisel ja valmistamisel (nt. jätta ära Paide linna kommikarpide tellimus). Vähendada kulutusi meediale, mainekujundususele, jätta ära Paide linn maine uurimine KOV valimiste aastal kui kahtlase poliitilise kõrvalmaiguga tegevus. Siis ei saanud ükski nendest ettepanekutest toetust. Nüüd on meil taas võimalus üle vaadata need ja muud taolised raskel ajal liigsetena tunduvad väljaminekud ja eesmärk on meil üks- leida selles keerulises olukorras võimalus alandada töötajate palku mitte rohkem kui 10 %. Igal juhul mitte 15% nagu soovib proua linnapea! Loodan, et volikogu näitab ennast vähemalt nüüd taas Paide Linnavolikoguna aga mitte linnapea käsutäitjana kellele linnapea kirjutab Paide linna koduleheküljel ette millal ja millises ulatuses volikogu linnapea palka peab muutma!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles