Meistrivõistlused kujunesid tõstjatele proovikiviks

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti tõstemeistrivõistlustel on Martin Metsma kaaluklassis kuni 85 kg rebimises, tõukamises ja kahe tõste kogusummas parim. Spordiklubi Vargamäe plaan võita kolm meistritiitlit küll ei täitunud, kuid vähemalt üks tiitel toodi koju.
Eesti tõstemeistrivõistlustel on Martin Metsma kaaluklassis kuni 85 kg rebimises, tõukamises ja kahe tõste kogusummas parim. Spordiklubi Vargamäe plaan võita kolm meistritiitlit küll ei täitunud, kuid vähemalt üks tiitel toodi koju. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Läinud laupäeval Paide spordihallis olnud Eesti tõstemeistrivõistlustel võitsid spordiklubi Vargamäe tõstjad küll neli kuldmedalit, kuid nende sära tuhmistas suurlootuse Leho Pendi ebaõnnestumine.

Spordiklubi Vargamäe oli meistrivõistlustel esindatud üheksa sportlasega. Vargamäelaste treener Ahti Uppin tunnistas, et oleks pidanud minema paremini. «Plaani me täita ei suutnud, sest lootsime kahe tõste kogusummas võita kolm meistritiitlit,» selgitas ta.
Tulemused paranesid varuga


Uppin lisas, et medalite poolest olid need meistrivõistlused klubi parimad. «Kui eelmisel aastal võitsime kahe tõste kogusummas kaks kulda ja ühe hõbeda, siis seekord ühe kulla, neli hõbedat ja ühe pronksi,» lausus ta.
Uppin sõnas, et meistrivõistlustel käis arvestus nii kahe tõste kogusummas kui ka individuaalselt tõstmises ja rebimises. «Kaks aastat tagasi peeti üksiktõstete meistrite selgitamiseks eraldi arvestust, kuid eelmisel aastal selgusid meistrid vaid kahe tõste kogusummas,» ütles ta. «Tänavu otsustati, et meistrivõistlustel selguvad parimad kõigis kolmes kategoorias.»


Võistluspäeva alustasid neiud ühises kaaluklassis. Neide oli võistlustules neli, neist Ingela Jalast ja Ave Bombul spordiklubist Vargamäe.
Neidude klassis said esimesed kolm ühte karva medalid, kogusummaga 105 kg teiseks tulnud Jalast sai lisaks hõbemedali ka rebimises ja tõukamises.
Ave Bombuli kaela riputati rebimises alistunud 32 kg, tõugatud 43 ja kogusummaks saadud 75 kg eest kolm pronksmedalit. «Bombul parandas kogusummas oma tulemust kuue kilogrammiga,» ütles Uppin. «Kui arvestada seda, et ta on alles 12aastane, on see märk arengust.»


Kaaluklassis kuni 56 kilogrammi tuli Heigo Tarasov kogusummaga 133 kg teiseks. Rebimises alistunud 59 kg andis veel pronksmedali ja tõukamise 74 kg hõbemedali.
Kaaluklassis kuni 62 kilogrammi võistelnud Ranno Jalast tuli samuti kogusummaga 157 kg teiseks.
Kehakaalus kuni 77 kilogrammi tõukas Ain Pent 149 kilogrammi ja pälvis esikoha, rebimises oli ta 110 kg teine. Kogusumma 259 kg andis Pendile hõbemedali.
Pent jäi oma sooritusega rahule. «Isiklik rekord tuli nii rebimises kui ka tõukamises,» täpsustas ta. «Tõukamises parandasin oma senist tulemust koguni üheksa kilogrammiga.»


Pent selgitas, et meistrivõistlustel tegi ta seekord kaasa raskemas kaaluklassis. «Eelmisel aastal tulin kehakaalus kuni 69 kilogrammi Eesti meistriks,» ütles ta. «Jaan Talts, kes on Audentese spordikoolis minu treener, soovis meistrivõistlustelt eelkõige head tulemust, klubi treener Ahti Uppin seadis eesmärgi tulla Eesti meistriks, aga see ei õnnestunud.»


Uppin lisas, et kogusummas parandas Pent oma senist tulemust 12 kilogrammiga. «Eelmise tulemuse 247 kilogrammi püstitas Pent Prantsusmaal Amiensis Euroopa noorte meistrivõistlustel, kus ta jäi kuuendaks,» ütles ta.
Ebaõnnestumise
põhjustasid valed otsused
Ain Pendiga samas kehakaalus võistles tema noorem vend Lembit Pent, kes rebis 98 kg ja tõukas 113 kg ning tuli kogusummaga 211 kg viiendaks.


Pent sõnas, et rebimisega jäi ta üldjoontes rahule, kuid tõukamine eriti ei õnnestunud. «Rebimises parandasin tulemust kilogrammiga, kuid tõukamises varem alistunud 120 kg seekord sirgetele kätele ei saanud,» ütles ta. «Tõugata oleksin kindlasti soovinud 120 kg või isegi rohkem.»
Järvalaste kirkamate medalite eest hoolitses spordiklubi Vargamäe tõstja Martin Metsma. Kehakaalus kuni 85 kilogrammi tuli Metsma esimeseks nii rebimises (125 kg), tõukamises (140 kg) kui ka kahe tõste kogusummas.
Samas kaaluklassis võistlenud Darvi Jalast rebis 107 kg ja pälvis pronksmedali. Tõukamises üles saadud 130 kg andsid talle neljanda koha.


Päeva suurim ebaõnnestumine tabas kehakaalus kuni 94 kilogammi võistlenud Leho Penti, kes ei saanud tulemust kirja ei rebimises ega ka tõukamises.
Pent alustas rebimist 140 kilorammist, kuid kahel katsel ta seda alistada ei suutnud. Kolmandaks katseks kangile tellitud rekordiline 142 kilogrammi ebaõnnestus samuti.
Tõukamises ei suutnud Pent kolmel katsel jagu saada 170 kilogrammist. Tagantjärele oli Pent seda meelt, et alustas liiga suurtest raskustest. «Väiksemate raskuste korral oleks neist jagusaamise korral enesekindlust ka juurde tulnud,» arutles ta. «Rebimises polnud särtsu sees, jõudu nagu oli.»


Pent selgitas, et klubi otsus oli, et ta võistleb kuni 94kilogrammiste hulgas. Selle lükke mõte oli anda ka klubikaaslastele võimalust esikohale tulla. «Tegelik kaal on mul suhteliselt 85 kilogrammi piiril, eelnevalt palju vett tarbides jõin ma ennast raskemasse kaaluklassi, aga vesi teatavasti teeb lihased aeglasemaks,» selgitas ta.
Nende valede otsuste tõttu Pendi meelest tal meistrivõistlused ebaõnnestusidki. «Järgmine jõuproov on aprillis Rakveres Eesti juunioride meistrivõistlused ja vastavalt normaalkaalule vaatame, mis kaaluklassis seal esinen,» lausus ta.

TULEMUSED
SK Värgamäe sportlaste tulemused Eesti meistrivõistlustel
Kuni 56 kg: II Heigo Tarasov 133 kg (III koht, rebis 59 kg + II koht, tõukas 74 kg).
Kuni 62 kg: II Ranno Jalast 157 kg (II, 71 kg + II, 86 kg).
Kuni 77 kg: II Ain Pent 259 kg (II, 110 kg + I, 149 kg), 5. Lembit Pent 211 kg (5., 98 kg + 5., 113 kg).
Kuni 85 kg: I Martin Metsma 265 kg (I, 125 kg + I, 140 kg), 4. Darvi Jalast 237 kg (III, 107 kg + 4., 130 kg).
Neiud: II Ingela Jalast 105 kg (II, 50 kg + II, 55 kg), III Ave Bombul 75 kg (III, 32 kg + III, 43 kg).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles