Õige hingamine vabastab pingetest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kes on läbinud hingamistehnikate kursuse, saab edaspidi harjutamist jätkata näiteks Türil, kus Marika Toots (vasakul) joogatunni hingamisharjutustega lõpetab.
Kes on läbinud hingamistehnikate kursuse, saab edaspidi harjutamist jätkata näiteks Türil, kus Marika Toots (vasakul) joogatunni hingamisharjutustega lõpetab. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Enne tähtsat esinemist tabab meid tihti ärevushoog. Peopesad lähevad higiseks, hingamine muutub katkendlikuks, kurk kuivab, hääl läheb kähedaks. Kui õigesti hingata, saab sellist erutust vältida.

MTÜ Art of Living Eesti juhatuse esimees Marika Toots ütleb, et hingamist on võimalik õppida ning õige hingamise korral võib vabaneda stressist ja pingest kehas ja mõtetes.


Art of Living on üleilmne mittetulundusorganisatsioon, mis korraldab Elamise Kunsti kursusi ka Eestis. Peamiselt tegeldakse kursustel hingamistehnikate omandamisega. Kursusel praktiseeritav Sudarshan Kriya on ainulaadne hingamistehnika, mis vabastab stressist nii keha kui ka meele, puhastab kudesid ning väljutab organismist jääkaineid ja pingeid.


Maailmas on korraldatud niisuguseid kursusi juba üle 25 aasta, Eestis oli esimene kursus 2005. aastal.
Hingamine aitab
suunata mõtteid
Toots selgitab, et hingamine on võimas vahend oma enesetunnet parandada ja meeleseisundit muuta. «Mida sügavamalt ja rahulikumalt me hingame, seda tasakaalukamad oleme ja seda rohkem on meil energiat toimetamiseks,» ütleb ta.


Tihti mõtlevad inimesed, et hingamist pole ju vaja õppida, nagunii me kogu aeg hingame, ilma polegi ju võimalik.
Toots ütleb, et kui natuke mõelda ja jälgida, siis näeb inimene isegi, et kui tal on hea ja mõnus olla, siis on ka tema hingamine sügav ja rahulik, aga kui tekib hirmutunne või pinge, muutub hingamine katkendlikuks ja lühikeseks. «Läbi õige hindamise on võimalik kõike seda muuta,» sõnab ta.


Mõtteid loomulikult kontrollida ei saa, aga hingamisega on võimalik mõtte- ja meeletegevust mõjutada. «Hingamise kaudu saab meelt rahustada,» lisab Toots.
Toots, kes juba aastaid iga päev hingamisharjutusi teeb, ütleb, et tema elu on märkimisväärselt kvaliteetsem. «Paljud asjad, mis enne ärritasid, enam ei ärrita – on suur sisemine tasakaal ja rahu enda sees,» selgitab ta.
Samas ei tähenda sisemine rahu ilmtingimata üldist rahulikkust või seda, et inimene muutuks hingamise tõttu  vähem aktiivseks või passiivseks. «See ei taga mitte rahulikkust, vaid rahulolekut endaga, mis vastupidi just lisab energiat,» selgitab Toots.
Küsimusele, kui palju on hingamistehnikate juures abi usust asja headusse, vastab Toots, et kindlasti on usul ääretult tugev jõud.


Samas on hingamist ka teaduslikult uuritud ja tehtud aju-uuringutest on erinevused selgelt näha. «Kui enne oli näha ärevust, siis pärast hingamist on näha, et inimene on rahulik,» täpsustab Toots.  
Toots teab öelda, et  mitmeid haigusi on võimalik hingamise abil leevendada. «Näiteks teatud astmavormide puhul võib hingamisharjutustest abi olla, kuna need leevendavad astmahooga kaasnevat ärevust ja hingamisraskust,» lausub ta. «Ka sünnitamisel õpetatakse naisi ju sügavalt ja toetavalt hingama.»
Toots selgitab, et hingamine võiks kindlasti olla täiendav ravi või abimeetod traditsioonilise ravi puhul. «Algõpe peab aga kindlasti toimuma väljaõppinud juhendaja käe all,» leiab Toots.


Jooga ei ole kohustuslik
Et keha ja meel on tihedalt seotud, käib hingamine käsikäes joogaga. Kuna joogas pööratakse suurt tähelepanu õigele hingamisele, parandab joogaga tegelemine hingamise kvaliteeti.
Toots märgib, et samas ei ole joogaga tegelemine sugugi kohustuslik, sest hingamisharjutusi  saab teha ka täiesti iseseisvalt. Joogaharjutused on toetavad ja neid tehakse selleks, et keha hingamiseks ette valmistada.


Art of Livingu õpetatavaid hingamistehnikaid ei tohiks segi ajada vabastava hingamisega, mis samuti viimastel aastatel ka Eestis järjest enam populaarsust kogub.
Sudarshan Kriya hingamistehnikate õpetajad saavad ettevalmistuse Euroopas ja Indias. Järvalastel on võimalik osa võtta 16.–20. aprillini Paides kestvast kursusest, mida viib läbi Eesti tunnustatud silmakirurg ja hingamistehnikate õpetaja Tiina Pakosta.
Lisaks sellele, et Art of Living õpetab hingama, on selle esmaeesmärk pühendatud hoopis rahu loomisele üle maailma.


Art of Living on esindatud rohkem kui 150 riigis. Organisatsiooni asutaja on Tema Pühadus Sri Sri Ravi Shankar Indiast, kes on mitu aastat järjest esitatud ka Nobeli rahupreemia kandidaadiks.

KOMMENTAAR

Helgi Hansar
hambaarst

Hingamistehnikate praktiseerimine on mulle palju juurde andnud. Energiat on hästi palju, ma ei ärritu iga tühise asja pärast, olen rohkem tasakaalukas. Naudin elu, mis on rõõmsamaks läinud. Pidevalt on positiivsed emotsioonid.
Kui varem olin kevaditi ikka nohus ja köhas, siis praegu olen palju tervem, naljalt enam  külmetushaigustesse ei jää.
Aga aega peab olema. Et mina teen enne hingamist ka joogat, kulub sellele igal hommikul veidi üle tunni. Kui juhtub, et ma ikka väga närvi lähen, siis kasutan sügavat hingamist, mis rahustab.
Teinekord on nii, et kui uni ei taha tulla, siis ka hakkan sügavamalt hingama. On ju nii, et voodisse heites tulevad igasugused mõtted, mis ei lase uinuda, aga hingamine justkui kaotab need mõtted ära, rahunen maha ja siis tulebki uni.
Olen hambaarst ja vanasti tõmbasid patsiendid mind täiesti tühjaks, aga nüüd on mul päeva lõpuni palju energiat ja jõuan veel muudegi asjadega tegeleda. 

Huvitav teada

Hingamine eemaldab organismist tõhusalt jääkaineid ja pingeid.
Hingamine mõjutab enesetunnet nii hingeliselt kui ka füüsiliselt.
Enamik inimesi kasutab oma kopsumahust ainult 35 protsenti.
Sudarshan Kriya abil tugevneb immuunsüsteem, kolesterooli sisaldus veres langeb, ajutegevus aktiveerub ja keskendumisvõime paraneb. 

Allikas: Art of Living

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles