Nõukogude hävituslennuki viimane teekond viis Mäost läbi

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kuido Saarpuu/Järva Teataja

Täna varahommikul kl 5 paiku transporditi treileriga Tallinna-Tartu maanteed mööda Tartu lähistel asuvasse Eesti Lennundusmuuseumisse kunagist Nõukogude Liidu õhuväe uhkust – hävituslennukit MIG 25.

Lennuki tiibadeta kere oli ühel, tiivad teisel ja mootorid kolmandal treileril. Ajaloolist sündmust oli jäädvustamas ka Järva Teataja.

"Vaadake nad võtsid lennuki maha," kõlas varahommikul maanteed sõitvate rekameeste raadiosaatjatest uskumatu sõnum.

Tõsi, lennuk oli trassi pealt korraks treileriga maha sõitnud (Kükital peeti kohvipausi), kuid maha ei võtnud seda keegi. Lennuki müüs muuseumile hoopis selle soomlasest omanik Mikael Oja, kes sõitis kolonniga ka kaasa. Oja omandis oli lennuk 1995. aastast peale. 

1964-84. aastani toodetud Nõukogude päritolu MIG-25 oli oma hiilgeaegadel maailma üks kiiremaid lennukeid, mis suutis lennata 3kordse ülehelikiirusega. Tänaseks erru saadetud lennumasinad on kuulunud 14 riigi relvastusse.

Pildid ja video tulekul.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles