Kollane lipp ei peleta supluskohtadest inimesi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinivetikate suurenenud hulk Türi tehisjärves ei takista suverõõme nautida.
Sinivetikate suurenenud hulk Türi tehisjärves ei takista suverõõme nautida. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Inimesed käivad Paide ja Türi tehisjärves ujumas hoolimata hoiatusest, et supluse tagajärjel võib ujujatel tekkida lööve.

Päikeselised suveilmad meelitavad inimesi randadesse, kuid kõrgete temperatuuridega toimuvad muutused ka järvevees. Vee sobivust ujumiseks märgistavad osades randades lipud, mida rannavalve vastavalt vees valitsevale olukorrale vahetab.

Roheline lipp tähistab supluseks ohutut vett, kollane hoiatab, et vesi võib olla mõnele inimesele ohtlik ning punane kuulutab veekogu tingimused kõigile ohtlikuks. Lipu värv määratakse vastavalt ilmastikutingimustele ning veeanalüüside tulemustele.

Viimastel päevadel on kollast lippu näha olnud nii Paide kui ka Türi tehisjärve ääres. Kui Paides oli hoiatavat päikesekarva lippu näha ühe päeva, siis Türil pole olukord muutunud alates 13. juulist.

Paide linnavalitsus teatas esmaspäeval oma kodulehel, et Paide tehisjärvest võetud analüüsidest selgus, et järves leidub hulgaliselt pikoplanktonit, mis koosneb loomadest, algloomadest, metabakteritest ja vetikatest. Sellises vees ujudes võib tekkida nahaärritus ning seetõttu pole soovitatav ujuma minna.

Eelkõige peaks vett vältima allergikud, väikesed lapsed ja vanemas eas inimesed. Ujuda pole küll keelatud, kuid kohe pärast suplust soovitatakse end pesta ja riided vahetada.

Paide tehisjärve vetelpäästjate Santeri Sapi ja Paul Vellemaa ütlust mööda kollane lipp ei paistnud inimesi häirivat ning ujujaid tavalisest vähem ei tundunud olevat.

Teisipäeval lehvis Paide järve ääres taas roheline lipp ning keskpäeval oli rannas mõnikümmend inimest. Teiste seas oli 22kraadist suveilma nautimas ka Teele Annus oma tütrega. Annuse sõnul jälgib ta rannas lehviva lipu värvi ning ujumas käib ainult rohelisega. Ühel lapsel on varem ujumisest allergia tekkinud ning selle vastu aitas Zyrteci allergiarohi.

Türi tehisjärve ääres oli teisipäeva lõunal üsna rahulik. Lauluväljaku lähedal asuva supluskoha juures võttis üks pere päikest ning mõned lapsed olid huvitatud pigem mäguväljakust kui ujumisest. 19kraadises vees hullas kuus poissi, keda ei tundunud kollane lipp heidutavat.

Terviseamet on hoiatanud, et Türi järves esineb praegu suhteliselt suurel määral potentsiaalselt mürgist sinivetikaliiki, mis võib põhjustada nahaärritust. Lisaks inimestele võib sellises veekogus suplemine olla ohtlik ka loomadele, kes vett juua võivad või oma karva pärast ujumist lakkuma hakkavad.

Vetelpääste hoone küljes olev silt teatab, et rannavalve poole pöördudes on võimalik kasutada dušši. See on esimene samm, mida teha, et vältida nahalöövet.

Ka Türi tehisjärve rannavalves töötava Kristo Moppeli kinnitusel pole erilist vahet, kas on lehvimas kollane või roheline lipp: «Ei ütleks, et see inimesi takistab. Nad käivad ikka siin.»

Moppel lisas, et vee- ja õhutemperatuure mõõdab rannavalve iga kolme tunni tagant ning nad annavad juhtimiskeskusele teada, mis olukord supluskohas valitseb.

Türi järve ääres veetsid aega Helvin ja Anneli oma kahe lapsega. «Jälgime ikka neid lippe. Kollane on selline hoiatav, punane on keelav – kuigi palju ikka teab,» sõnas Helvin. «Kollasega olen ikka ujumas käinud.»

Anneli lisas, et lapsi nad kollase lipuga ujuma ei luba, seega midagi muud allergia ennetamiseks tegema ei pea.

Terviseameti järgi võivad sinivetikatest tingitud mürgituse sümptomid sarnaneda gripiga. Sinivetikamürgituse tunnus on naha ja silmade punetus, halb enesetunne, kõhulahtisus, lihasevalud, palavik, nohu, köha ning huulte kipitamine ja pragunemine.

Vetikaid sisaldava vee allaneelamisel tuleks püüda see välja oksendada ning võtta võiks ka söetablette.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles