Põder Mari tutvustas järeltulijatele uusi maitseid

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eesti jahimeeste selts/Heidi ja Tanel Neuhausi rajakaamera

Tartu ülikooli teadlased panid eelmisel sügisel kohalike jahimeeste abiga kümnele Kose-Mäo piirkonna põdrale raadiokaelused, et uurida nende liikumisteid ning kogutud andmete põhjal planeerida uue neljarealise maantee ökodukte.

"Mõni aeg tagasi sai Kose-Mäo põtrade uurimisrühm rõõmsa sõnumi – Kose jahipiirkonnas paikneva rajakaamera pildile oli jäänud üks kahest kaelustatud põdralehmast koos kahe vasikaga," vahendab Eesti jahimeeste seltsi veebileht. Fotodelt on näha, kuidas põdralehm tutvustab järelkasvule  soola limpsimise mõnusid.

ERRi teadusportaal Novaator kirjutab, et Mariks nimetatud lehm sai GPS saatja kaela möödunud aasta 23. oktoobri hilisõhtul Kose vallas Silmsi küla lähistel. Viimasel ajal on ta koos järeltulijatega viibinud kaelustamispaigast ligi 6 kilomeetri kaugusel.

Põtradele pani kaelused kaela Tartu ülikooli geograafia ja zooloogia osakondade ühine töörühm, kelle plaan on selgitada tulevases maantee ehituse piirkonnas suurulukite liikumisteed. Eesmärkideks on hinnata uude trassikoridori planeeritava maantee ehitus- ja kasutusaegset mõju loomade liikumisteedele, teha kindlaks uuritavate loomade võimalikud eelistatud teeületuskohad ning teeületuste sagedus olemasoleval maanteetrassil ning hankida teavet isendite kodupiirkonna suuruse, eelistatud peatuskohtade, suviste/talviste elupaikade, sesoonsete rännete ulatuse jm kohta.

Põtrade GPS kaelused fikseerivad loomade asukoha iga poole tunni tagant. Sügisel teeb Eesti jahimeeste selts seni kogutud liikumisandmetest ka põhjalikuma ülevaate. «Kuna põdrad kasutavad kodupiirkonnana ulatuslikku maa-ala ning välistatud pole ka pikemad ränded, soovime projektiga kursis hoida jahiseltse üle Eesti, et sügisesel jahihooajal kaelustatud loomi eksikombel ei kütitaks,» annab EJS lisaks kodulehel teada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles