Türi Ganvix putsasid varna ei riputa

Kuido Saarpuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühe soojendusharjutusena kuulub Türi Ganvixi jalgpallurite treeningukavva korvpallimäng. Jalgpalluritele omaselt on seal kasutatav pall pärit nende enda lemmikmängust ning põrgatamisest nad eriti lugu ei pea.
Ühe soojendusharjutusena kuulub Türi Ganvixi jalgpallurite treeningukavva korvpallimäng. Jalgpalluritele omaselt on seal kasutatav pall pärit nende enda lemmikmängust ning põrgatamisest nad eriti lugu ei pea. Foto: Andrus Eesmaa / Järva Teataja

Täna teises liigas selle hooaja esimest mängu pidaval Türi Ganvixi jalgpalliklubil pole koos isegi miinimumeelarvet, kuid eestvedajad on sellest hoolimata seadnud eesmärgi jõuda vähemalt esiviisikusse.

Türi Ganvixi eestvedaja Vitali Gansen tunnistas, et raskele aastale vaatamata meeskonnal motivatsiooni jätkub ja ka ajaloolisele Eesti jalgpalli-karikavõistluste veerandfinaali läheb ta Nõmme JK Kaljuga mängima head jalgpalli.

Eelarves haigutab tühimik
Gansen ütles, et 100 000–150 000 krooni suuruse eelarvega tuleks meeskond teises liigas hästi toime. «Samas on tegelikkus, et meil on kasutada 26 000 krooni Türi vallalt ja Ganvix Kaubanduselt buss,» selgitas ta. «Väikseim summa teises liigas toimetulekuks on 60 000-70 000 krooni, sest raha kulub välismängudele sõiduks ja väljakumaksudeks.»

Samas tunnistas Gansen, et eelmisel aastal oli kümne toetaja abil raha koos ning võimalik muretseda korralikud vormid ja inventari, mis lubabki sel hooajal vähemaga läbi ajada. «Klubimaks meil juba on, aga kõige raskem  variant on, kui mehed peavad hakkama oma autodega välismängudel käima,» lausus ta. «Et kõikvõimalikel ettevõtetel on praegu raske olukord, pole tegelikult seegi välistatud.»

Gansen sõnas, et suur osa praegusest rahast kulus teise liiga osalustasuks, mis on ligi 20 000 krooni. «Allesjäänud 6000 saame sõita kahele-kolmele välismängule,» lisas ta.

Rahaasju kõrvale jättes ütles Gansen, et üldiselt on klubil läinud hästi ja eesootaval hooajal on lootused kõrged. «Eelmise aasta lõpul valminud Türi kunstmuruväljak on parandanud meie treenimisvõimalusi ja tahaks loota, et ka mängijate oskusi,» lausus ta.

Ka alustas klubi juures tööd kaks noorte treeningurühma, kellest Gansen loodab klubile järelkasvu. «66 jalgpallihuvilisest on alles jäänud 40 mängust tõsisemalt huvitatut,» lisas ta.

Türi Ganvixi põhimeeskonna kohta ütles Gansen, et võrreldes eelmise hooajaga on tehtud mõningaid muutusi: viie mehe asemele on tulnud kuus uut mängijat ja Türi Ganvixi kuulub  25 meest. «Et oleme Paide linnameeskonna duubel, registreerisime nendelt oma nimekirja Timmu Lutsu, Romet Köhleri ja Janek Susi,» täpsustas ta. «Koeru spordiklubist  tulid Ganvixi Raido Vespere ja Marko Kõiv ja meiega liitus ka Dmitri Sugurov Türilt.»

Vastavalt duubelmeeskonna lepingule saavad türilased laenata Paide linnameeskonnalt  kolme ja  välja anda viit mängijat. Nii mängivad sel hooajal Ganvixist linnameeskonnas Rauno Uus ja Maarion Adusoo.

Sõprusmängud läksid võidukalt
Türi Ganvixi mängiv  treener Viktor Alonen lausus, et kui eelmisel aastal polnud põhituumiku ehk 11 mängima saava mehe hulka pääsuks erilist konkurentsi, siis sel hooajal on põhikohale tulek juba keerulisem. «Et meeste vahel on valida, on mul treenerina elu veidi lihtsam,» tunnistas ta.

Aloneni hinnangul on need, keda tal oli kavas mängu panna, olemas ja heas vormis. Samas sai üks niisugune mees eelmise hooaja lõpul punase kaardi, mille mõju kehtib siiani, nii et ta peab esimese mängu vahele jätma.

Selleks et kokkumängu ja oskusi parandada, teeb Türi Ganvix kolm treeningut nädalas. Alonen sõnas, et  esmaspäeval ja neljapäeval on muude huviliste kõrval kohal kuus-seitse Ganvixi mängijat, aga laupäeval on põhitreening. «Mujal elavatel-töötavatel mängijatel pole võimalust nädala sees Türile sõita, aga nädalavahetusel on nad kohal,» põhjendas ta.

Alonen märkis, et tavatreening kestab poolteist kuni kaks tundi ning koosneb ligi veerandtunnisest soojendusest, harjutustest pallidega, löökide harjutamisest ja  lõpeb üldjuhul mänguga. «Üks kasulik soojendusharjutus on näiteks jalgpalli palliga korvpalli mängimine,» lisas ta.
2009. aasta esimestel kuudel on Türi Ganvix võtnud osa kahest turniirist ja pidanud viis sõpruskohtumist. Vitali Gansen sõnas, et kui sellele lisada tavapärased treeningud,  on meeskonnal olnud üsna tugev ettevalmistus.

Oma korraldatud Ganvix Cupil tuli meeskond neljandaks ja Suure-Jaanis Tarvastu Cupil võitles end teiseks. Esimese mängu esiliiga meeskonna FCF Rakverega kaotas 0:4, aga teises liigas mängivat Pärnu JK Vaprus II võitis 7:0. «Meistriliigast välja langenud ja nüüd esiliigas mängiva Pärnu JK Vapruse vastu saime tugeva 3:3 viigi,» täpsustas Gansen.  «Märtsi lõpus võitsime veel Muhumaa JK  5:1 ja Pärnu Kalev SKd 4:1.»

Gansen ütles, et ka eelmisel aastal pidas meeskond hooaja eel viis sõpruskohtumist, aga mitte ühtegi neist esiliigaklubiga. «Sel aastal tuli viiest mängust küll kolm võitu ja üks viik, kuid ega nendest tulemustest midagi sõltu ja algavat teist liigat kergelt võtta ei tohi,» arutles ta. «Kõik mängud on tähtsad.»

Teise liiga lõuna/lääne tsoonis mängivat Türi Ganvixi ootab ees 26 mängu: 13 kodus ja 13 võõrsil. Gansen lisas, et esmaeesmärk on jääda teise liigasse püsima. «Tegelikult loodan kohta esiviisikus, aga  esikolmikusse tulek oleks super,» sõnas ta.

Esimene mäng näitab tegelikku vormi
Ka Viktor Aloneni hinnangul läksid viis sõpruskohtumist korda, mida oli näha ka tulemustest. «Kui midagi häirima jäi, siis see, et teise liiga viimases mängus Pärnu Kalev SKga polnud meeskond pallivõitluses  agressiivne,» ütles ta. «Meie küll võitsime, aga oli ka õnne, et vastased, kes tulid kindlasti võidu järele, kõiki võimalusi ära ei löönud.»
Kuigi meeskond on teise liiga alguseks valmis, näitavad Aloneni meelest ikka esimesed mängud, kui hea on vorm tegelikult. «Eesmärk on liigas korralikult mängida ja ületada eelmise aasta kohta,» lisas ta.

Teise liiga esimene mäng on Türi Ganvixil täna Viljandi kunstmurustaadionil Tartu FC Meteciga. Kolmandas liigas on meeskonnad kaks korda kohtunud ja mängude seis on viigis 1:1.

Lisaks tavapärastele teise liiga mängudele on Türi jalgpalluritel tuleva nädala kolmapäeval Eesti jalgpalli-karikavõistluste veerandfinaalmäng meistriliigas kaasa tegeva Nõmme JK Kaljuga.

Viktor Alonen ütles, et kuigi mäng on tähtis, meeskond eraldi treeningut selleks tegema ei hakka, vaid püüab eelkõige mängutaktika kokku leppida. «Eks meie olukorda raskenda asjaolu, et mängida tuleb keset töönädalat,» lisas ta.

Ganseni hinnangul on sellise kaliibriga meeskonna vastu nende ainuvõimalus kaitsemäng. «Peame suutma võimalikult kaua oma värava tühja hoida ja võimaluste tulles püüdma kontrarünnakutega väravani jõuda,» selgitas ta.

Taasiseseisvunud Eestis pole Ganseni teada ühelgi Järvamaa meeskonnal õnnestunud karikavõistlustel niivõrd kõrgele tõusta. «Eks meil olnud vahepealsetes mängudes ka omajagu õnne, aga sellisele mängule jõudmisega olen igati rahul,» ütles ta. «Karikavõistlusi alustanud 128 meeskonna seas kaheksa parema hulka tulla on omaette saavutus.»

Keerulistest oludest hoolimata pakkus  Gansen, et maakonna jalgpallile tuleb algav hooaeg võituderohke. «Meistriliigas mängiv Paide linnameeskond on juba võitudearve avanud ning ka kolmandas liigas mängivad Koeru SK, FCF Järva-Jaani SK ja Paide Kumake teevad veel mehetegusid,» lausus ta.

TEAVE
Türi Ganvix tõus teise liigasse
2005. a V liiga ( II koht), 2006. a IV liiga (I koht),  2007. a III liiga (I koht), 2008. a II liiga (9. koht).
Türi Ganvixi eesootavad mängud:
12. aprill kell 12 Viljandi kunstmuruväljakul Tartu FC Meteciga.
15. aprill kell 18 Türi linnastaadionil Nõmme JK Kaljuga (Eesti jalgpalli-karikavõistluste veerandfinaalmäng). 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles