Suvemalevlased alustasid heakorratöid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töömalevlased.
Töömalevlased. Foto: Andrus Eesmaa

Õpilasmaleva noortel oli teisipäeval esimene tööpäev. Lapsed saavad malevas teha ainult heakorratöid, sest rohkem jõudu vajavad ülesanded poleks seadusega kooskõlas.

Paide õpilasmaleva eestvedaja Margit Udam ütles, et malevlaste töö mõte on linna üldpilti parendada. Näiteks puhastavad lapsed teabetahvleid aasta jooksul sinna kogunenud kuulutustest ja kitkuvad rohtu kõnniteeplaatide vahelt. «Oluline on kindlasti, et noored tegutsevad kalmistul,» lisas Udam.

Lapsed tahaksid rohkem tööd teha

Udami ütlust mööda ei jõua üks kalmistuvaht linna kahel kalmistul nagunii korda hoida, seetõttu on noortest suur abi. Kalmistu rohimine on töö, mida peavad tegema kõik vahetused kogu suve jooksul. «Rohi kasvab ikka kogu aeg,» märkis ta.

Udam lisas, et poisse õpilasmalevas üldjuhul rohima ei panda. «Näiteks praegu on nad terviserajal ja puhastavad seda puuokstest,» ütles ta. «Surnuaias on nende töö kärudega umbrohtu kokku vedada.»

Udami ütlust mööda ei saa noored teha suuremat jõudu nõudvaid töid. «Nad tahaksid küll rohkem teha, kuid seadused ei luba,» põhjendas ta.

Alaealiste töid reguleerivas seaduses on kirjas, et teha tohib ainult lihtsat laadi või vähest kehalist ja vaimset pingutust nõudvaid töid.

Esimesel tööpäeval puhastasidki tüdrukud Paide kesklinna bussipeatuse juures teadete ja kuulutuste tulpa. Kristi Treier sõnas, et töö on küll tüütu, kuid et sõbrannadega saab lobiseda, on kõik korras. «Ja kui lobisemisest ka ära tüdineme, võib ju klappidega muusikat kuulata,» lisas ta.

Anni Kruuse kurtis, et näpud jäävad klambrite kangutamisest kangeks. «Aga ikkagi on parem töö kui kalmistul rohida,» tunnistas ta.

Koeru õpilasmaleva juht Aive Valter ütles, et tema malevlased küsisid kohe, ega ometi pea kive korjama. «Nad pelgasid seda lõõmava päikese all olemist,» põhjendas ta.

Kivikorjamisest Koeru õpilasmaleva noored pääsesidki, sest nagu Paides, on sealgi peamine heakorrastus. «Teeme ilusaks uue noortekeskuse ümbrust: istutame puid, põõsaid ja teeme lillapeenraid,» selgitas Valter. «Samuti hoolitseme keskkooli ümbruse eest ja hoiame korras terviserada, kus on põhitöö puuoksi eest ära tassida.»

Kalmistul rohida malevlastele ei meeldi

Ka Lõuna-Järvamaa õpilasmalev tegutseb heakorratöödel. Maleva eestvedaja Erika Terase ütlust mööda tegutsesid teisipäeval rühmad koolide juures: Oisu rühm korrastas oma ja Laupa rühm oma kooli ümbrust. «Kabala õpilasmalevlased koristavad mõisa ümbrust ja laovad seal puid,» lisas ta.

Kihli rühm paigaldas enne Euroopa meistrivõistlusi motorajale märgistusi ja koristasid rada võistlusprahist. «Põhitööd teeme ära juunis,» selgitas Teras. «Augustis tulevad Lõuna-Järvamaale koos malevlastega heakorratöid tegema Euroopa Liidu välisriikide noored, kes liiguvad külast külla.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles