Lasteaed pole poliitiline mängukann

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Sapp, Kaido Ivask ja Kersti Sarapuu valimisreklaamil.
Piret Sapp, Kaido Ivask ja Kersti Sarapuu valimisreklaamil. Foto: AFP / Scanpix

Paide linnapea Kersti Sarapuu ja abilinapead Piret Sapp ning


Kaido Ivask.

Alushariduse võimaldamine Paide linna lastele on majanduse tõusudest või langustest olenemata nii Paide linnavalitsusele kui ka volikogule olulise tähtsusega.
Tunnetab ju iga inimene, et praegustes oludes arengu ja jätkusuutlikkuse tagamine nõuab nii lasteaedade töötajatelt, lastevanematelt kui ka poliitikutelt mõistmist, et on vaja üheskoos uusi lahendusi välja töötada.

Oleme hämmastunud Paide Sookure lasteaia hoolekogu esimehe Ingrid Aldi arvamusavaldusest ja väljendusviisist, et Paide asutustes arutelu all olevate muudatuste eesmärk on raha leida ja kantida ning elada kui tuleviku arvel.

Linn on investeerinud tulevikulaste heaolusse
Kinnitame, et kõik otsused, mis tehakse linna lasteaedades, seavad tähtsuselt esikohale lapse heaolu, sõltumata sellest, kui paks või õhuke on linna rahakott.
Seda tõestavad eelnevatel aastatel Paide lasteaedadesse tehtud investeeringud ja uute rühmade loomine (aastatel 2005–2009 54,5 mln kr).

On heameel tunnistada, et sooviavaldusi PAIde Kastani tänava maja lasteaeda oli kõige rohkem. See näitab veel kord investeeringute olulisust.
Jah, aastad pole vennad ja majandussurutis nõuab pingutama seda enam, sest riik lasteaedade ülalpidamiseks raha ei anna.

Lastevanema makstav kohamaks katab lasteaia ülalpidamisest 10%, toidurahaga koos 18%. Paide linn pole isegi rasketel aegadel lasteaia kohamaksu suurendanud, kuigi Sookure lasteaia hoolekogu esimehe Aldi ettepanek möödunud sügisel küsida lastevanematelt kohamaksu 12 kuud, oleks paljudele lapsevanematele käinud üle jõu. Linnavalitsus ettepanekut ei toetanud.

Kasvatusalatöötajate
palgad ei vähene

Lasteaias töötavate inimeste panus laste kasvatamisse on olulise tähtsusega. Usume, et just lasteaiaõpetajad ja abikasvatajad on need, kes omavad süvendatud teadmisi laste kasvatamisest nii psühholoogias kui ka kasvatusteaduses tervikuna.
Oluliselt tõsteti lasteaednike palku Paide lasteaedades aastatel 2006–2008. 2010. aastal on palgatingimused jäänud eelmise aasta tasemele.

Oludes, kus eraettevõtluses on palkasid vähendatud 30–50%, on linn vähendanud tööaega 10%.
Me kõik teame, et lasteaiaõpetajad ja õpetajaabid oleksid palju enamat väärt. Seetõttu otsib linnavalitsus lahendusi, kuidas leida raha selleks, et õpetajate ja õpetajaabide palgatingimused ei halveneks, vaid pigem paraneksid.
Juhtimise optimeerimine praegustes tingimustes on üks võimalik samm ja lahendustee nii reaõpetaja kui ka põhitöötegija väärtustamisel.

Tavad jäävad ja vajadusel muutuvad

Paide linna lasteaedade ajalugu on Eesti ulatuses üks vanemaid. Eilsed tavad on saanud tänasteks. Olenemata sellest, kuidas täna või homme on juhtimine korraldatud, head tavad on, jäävad ja arenevad edasi.
Vanemapalga lõppemine toob kaasa vajaduse avada uus rühm.
Elu näitab, et lastevanemad püüavad sättida oma eluolu nii, et vanemapalga lõppemise järel võimalikult kiiresti tööle minna.

Töö ja palga olemasolu on praegu privileeg olukorras, kus Paide linnas on juba ligi 700 töötut. Kuigi riik ei nõua omavalitsuselt alla kaheaastaste laste rühmade loomist, püüab linnavalitsus ka nende laste vanemate soove arvestada, et luua uus rühm. Praeguses majanduslikus olukorras täiendavat raha leida on ebareaalne, raha ümber jagada samuti keeruline, kuid võimalik. Sisutöötajad, nagu õpetajad ja õpetajaabid, on ja jäävad, juhtimisstruktuur peab olema vastavalt majandusoludele paindlikum.

Lähtuda tuleb eelkõige
analüüsist

Arutelu sel teemal on alanud, otsused sünnivadki erinevaid osapooli ära kuulates ja variante kaaludes.
Paraku ei saa niisuguste otsuste tegemisel lähtuda pelgalt emotsioonidest, kas meeldib/ei meeldi, ja poliitikud ei tohi hullutada lastevanemaid. Lasteaed pole poliitiline mängukann.
Kõige lihtsam on öelda, pole võimalik juhtimist ümber korraldada. Samas soovime, et kasvatajate palgatingimused ei halveneks.

Kuidas on see võimalik? Teame, et parema elatustaseme ja kopsakama rahakotiga Paide sõpruslinn Hamina on korraldanud oma lasteaedades ühendatud juhtimise.
Paide linnavalitsus koostab analüüsi juhtimise optimeerimise võimalustest ning kaasab aruteludesse kasvatustöötajaid ja lastevanemaid.
Juhid on oma esialgsed arvamused ja ettepanekud juba linnavalitsusele esitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles